-amintiri din cosmarul birocratic -

BirocratieFoto: EurActiv.ro

In ultmile zile am tot discutat la CRPE de stupiditatea si lipsa de logica a unor procedure birocratice, fie ca era vorba de fonduri europene si de pasii pentru completarea unei cereri de finantare, sau documente justificative, de plata impozitelor sau marirea numarului de asociati intr-o companie. Ca cetatean sau om de afaceri, interactionand cu statul nu prea te simti servit, ajutat. Mai degraba pus in dificultate, ca si cand apelarea la serviciile statului si utilizarea infrastructurii pentru care tu platesti, este de fapt o favoare facuta de birocrati.

Ce facem – lansam aici, ca dezbatere un serial pe care il denumim “Amintiri din cosmarul birocratic” unde discutam pe cazuri concrete si experiente personale, procedurile birocratice de care ne-am lovit si care sunt total incoerente, lipsite de logica si nu fac altceva decat sa puna bariere fara sens in relatia cu autoritatile publice. Ne povestim experientele, dam exemple si in final incercam sa facem impreuna un top al procedurilor birocratice. Dar aceasta nu va inca o sedinta de terapie de grup – nu vom continua olimpiada nationala ”de ce e rau in Romania”, ci vom merge mai departe. Vom adresa petitii si cereri de informatii catre autoritati cerandu-le sa explica ratiunea respectivelor proceduri. Scopul final e sa obtinem anularea a macar catorva dintre ele.

Asteptam astfel multe exemple din partea d-voastra pe care le vom prelua aici, si le publicam in cadrul dezbaterilor CRPE-Euroactiv. Puteti contribui fie postand comentarii la articol sau, pentru prezentarea mai detaliata a experientelor personale, trimitand mail la office@crpe.ro. Astazi, primul episod in care evoc experienta mea de inregistrare ca PFA, cum pana la urma a trebuit sa ajung la cizmar ca sa pot sa platesc impozitul catre bugetul de stat.