Fostul director al CFR Mihai Necolaiciuc va fi adus, miercuri 20 aprilie, in tara, in urma mandatului semnat de autoritatile americane de predare a acestuia. Necolaiciuc va ajunge in Romania sub escorta IGPR in cursul dupa-amiezii cu o cursa Amsterdam-Bucuresti. Tot in acesta saptamana Nicolae Popa, condamnat la 15 ani de inchisoare va fi adus in tara vineri 22 sau sambata 23 aprilie. Nicolae Popa va fi audiat si in dosarul lui Sorin Ovidiu Vintu judecat pentru favorizarea infractorului.

In cazul lui Mihai Necolaiciuc, Ministerul Justitiei a confirmat, pe 11 aprilie, ca mandatul de predare a lui Mihai Necolaiciuc in favoarea Romaniei a fost semnat de catre secretarul de stat al SUA.

"Conform informatiilor transmise de catre Departamentul de Justitie al SUA, mandatul de predare a lui Mihai Necolaiciuc in favoarea Romaniei a fost semnat de catre secretarul de stat al SUA", informa MJ.

Mihai Necolaiciuc se afla in custodia autoritatilor americane, fiind arestat in vederea extradarii catre Romania, incepand cu data de 23 iunie 2009.

In 17 martie 2011, Ministerul Justitiei a fost informat de catre Departamentul de Justitie al SUA ca Mihai Necolaiciuc a anuntat ca nu intentioneaza sa declare apel impotriva ordinului de extradare, urmand ca el sa fie predat autoritatilor romane.

Fostul director general al SNCFR a fost arestat de autoritatile americane pentru incalcarea legilor emigrarii la 17 iunie 2009 si arestat provizoriu in vederea extradarii pe 23 iunie 2009.

Procurorii DNA au dispus, pe 1 februarie 2008, trimiterea in judecata a lui Mihai Necolaiciuc, director general al Companiei Nationale a Cailor Ferate Romane in perioada iulie 2000-octombrie 2003, si a celor noua complici ai sai pentru savarsirea a sapte infractiuni de abuz in serviciu si a trei infractiuni de utilizare a creditelor in alte scopuri, care au produs un prejudiciu de peste 18 milioane euro.

Conform Ministerului Public, in dosarul trimis la Judecatoria sectorului 1, procurorii au constatat ca Necolaiciuc a angajat compania intr-o serie de relatii contractuale nelegale, in urma carora au fost platite din bugetul companiei, cu incalcarea prevederilor legale, produse, bunuri si servicii care fie nu au fost deloc livrate, fie s-au dovedit a fi necorespunzatoare calitativ si nefolositoare companiei.

Prin aceste operatiuni, a fost creat un prejudiciu de peste 18 milioane euro in dauna companiei.

Din sumele folosite nelegal pentru plata produselor respective, 4,5 milioane euro au provenit dintr-un credit extern contractat cu Banca Europeana de Investitii (BEI), care era destinat exclusiv refacerii infrastructurii feroviare afectate de calamitati naturale.

Deoarece Mihai Necolaiciuc s-a sustras urmaririi penale pe tot parcursul acesteia, pe 16 martie 2007, Judecatoria sectorului 1 a dispus arestarea preventiva a inculpatului pe o perioada de 30 de zile, fiind emise, totodata, mandatul european de arestare si mandatul de urmarire internationala in vederea extradarii.

In cazul lui Nicolae Popa politia indoneziana a anuntat, miercuri, 6 aprilie, ca a primit decretul semnat de presedintele Susilo Bambang Yudhoyono, care aproba extradarea lui Nicolae Popa, condamnat in Romania pentru inselaciune, a relatat Jakarta Globe, in editia electronica de joi.

Potrivit sefului departamentului de criminalitate informatica al Politiei Nationale, decretul prezidential care aproba extradarea lui Nicolae Popa a fost emis la 1 aprilie.

Aprobarea extradarii intervine la patru luni dupa ce Tribunalul districtual din Jakarta de Sud a decis ca Popa poate fi extradat. Acesta a fost arestat la Jakarta in decembrie 2009, pe baza unui mandat de arestare emis de Interpol la solicitarea politiei romane.

Presedintele Indoneziei, Susilo Bambang Yudhoyono, a semnat decretul privind extradarea lui Nicolae Popa la data de 22 martie, potrivit informatiilor ambasadei Indoneziei la Bucuresti.

MAE a anuntat, la 24 februarie, ca dosarul pentru extradarea lui Nicolae Popa se afla, din 18 februarie, la Ministerul Justitiei si Drepturilor Omului din Indonezia pentru a fi finalizat.

Tribunalul Bucuresti a anuntat la inceputul lunii martie ca va solicita audierea lui Nicolae Popa prin videoconferinta in procesul in care este judecat omul de afaceri Sorin Ovidiu Vintu.

Ministerul Justitiei informa, in 8 decembrie 2010, ca instanta indoneziana a hotarat ca se poate da curs cererii de extradare formulate de autoritatile romane pentru Nicolae Popa, decizia judecatoreasca fiind definitiva.

Intrucat Romania nu are un acord de extradare incheiat cu Indonezia, potrivit procedurii, este necesar ca instanta indoneziana sa se pronunte definitiv in legatura cu aceasta decizie. Daca hotararea instantei este favorabila, se intocmeste un proiect de decret care va fi inaintat Presedintelui Indoneziei spre aprobare. Numai dupa ce decretul a fost semnat, extradarea poate avea loc, explica la acel moment MJ.

Sursa citata preciza de asemenea ca instanta a hotarat ca, pana la extradarea efectiva, Popa Nicolae va ramane in arestul Politiei.

In februarie 2010, ministrul indonezian al Justitiei, Patrialis Akbar, a autorizat extradarea in Romania a fostului director Gelsor, Nicolae Popa, procedura fiind aprobata, ulterior, si de presedintele indonezian.

Intre Romania si Indonezia nu exista un acord de extradare, insa conform articolului 39 din Legea 1/1979 privind extradarea, in cazul in care presedintele accepta o cerere de extradare, procedura care va fi urmata va fi similara celei in care un astfel de acord ar exista.

Potrivit aceleiasi legi, Ministerul indonezian al Justitiei este cel care comunica decretul de extradare statului solicitant, pe canale diplomatice, insa acelasi minister poate cere, intr-un interval de timp rezonabil, si informatii suplimentare in cazul persoanei pentru care s-a cerut extradarea.

Aceeasi lege prevede ca persoana pentru care a fost ceruta extradarea va fi predata autoritatilor solicitante la data si locul stabilite de Ministerul Justitiei din Republica Indonezia. Daca preluarea nu se face la termenul stabilit, persoana respectiva poate fi eliberata dupa 15 zile, dar nu mai tarziu de 30 de zile.

Fostul director Gelsor Nicolae Popa a fost arestat, in 2 decembrie 2009, de autoritatile din Jakarta, Indonezia, el fiind condamnat de Tribunalul Bucuresti, in 2006, la 15 ani de inchisoare pentru inselaciune, alaturi de Ioana Maria Vlas, decizia ramanand definitiva in 2009.

Nicolae Popa a fost director al grupului de firme Gelsor si membru al Consiliului de Incredere al Sov Invest, societatea de administrare a FNI. Decizia definitiva si irevocabila in dosarul prabusirii FNI a fost data in 4 iunie 2006, de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie.​