Executivul si-a angajat, luni, raspunderea in fata Parlamentului pentru Legea de uniformizare a salariilor din invatamant in anul 2011, dar si pentru Codul de dialog social. "Asumarea raspunderii in privinta salariilor profesorilor este necesara deoarece Romania nu are astazi posibilitatea de a sustine o majorare a acestora cu 50%", a declarat premierul Emil Boc in plenul Parlamentului.

  • "Azi, economia Romaniei nu are resursele financiare pentru a-si putea permite majorarea salariilor profesorilor", a spus el, argumentand ca o astfel de lege ofera asigurari ca bugetul ramane in tintele de deficit asumate cu FMI.
  • "Orice crestere de salarii nu trebuie facuta doar din pix, fara acoperire in economie", a continuat el, mentionand ca "datorita practicii neunitare" profesorii au ajuns sa aiba salarii diferite de la un judet la altul.
  • "Este evident ca salariile profesorilor sunt inca mici, asa cum sunt inca mici si salariile functionarilor publici, ale medicilor si altor categorii bugatere", dar printr-o majorare a lor fara sustinere in economia reala s-ar reveni "la conditiile din 2008 iar rezultate le cunoastem cu totii".
  • Emil Boc a sustinut ca nu este vorba de plafonarea sau inghetarea salariilor profesorilor, ci de "o lege care spune ca in 2011 salariile nu pot fi majoate cu 50%".
  • Primul ministru sustine ca aproximativ 90% din cadrele didactice nu vor suferi nicio modificare salariala in raport cu salariul primit in ianuarie.
  • El a facut un apel la clasa politica sa evite sa cada "in patima salariilor care nu pot fi acordate".
  • In ceea ce priveste reactia opozitiei, Emil Boc i-a reamintit lui Victor Ponta ca a avizat favorabil, pe vremea cand era ministrul delegat pentru relatia cu Parlamentul, o ordonanta care prevedea acest lucru.
  • Mai mult, la acel moment ministru al invatamantului era tot un membru al PSD, Ecaterina Andronescu, in coalitia de guvernare PDL-PSD.
  • "Cand a fost impreuna cu noi, a sustinut exact acelasi lucru, ca nu pot fi majorate salariile profesorilor cu 50%. (...) Diferenta e ca acum nu se face prin ordonanta de urgenta, ci prin lege", a comentat el.

La inceputul sedintei a fost anuntata prezenta a 338 de parlamentari. Reprezentantii USL nu au participat la sedinta Parlamentului.

Intr-o a doua sedinta comuna, Executivul si-a asumat raspunderea asupra proiectului legii Dialogului Social. "Contractele colective la nivel national trebuie eliminate deoarece genereaza dezechilibre", a afirmat premierul Boc, potrivit Mediafax.

  • Contractele colective la nivel national trebuie eliminate, prin Codul Social, deoarece negocierea acestora genereaza in cascada dezechilibre economice, distorsioneaza principiul negocierii voluntare si introduce obligatii care depasesc posibilitatile bugetare ale unitatilor.
  • El a amintit ca proiectul Codului de Dialog Social reglementeaza contractele colective de munca la nivel sectorial si a sustinut ca astfel de intelegeri reprezinta o practica valabila in majritatea statelor europene.
  • Premierul a sustinut totodata ca acest Cod ii aseaza pe pozitii de egalitate pe partenerii sociali si consolideaza rolul sindicatelor la nivel de unitate si sector de activitate.

Guvernul a acceptat doar 19 amendamente ale coalitiei de guvernare la proiectul legii salarizarii profesorilor si la Codul Social dintr-un total de 144 propuneri formulate de catre parlamentari, cele mai multe dintre acestea rezolvand probleme de acuratete a formularii si de corelare legislativa.

Pentru proiectul Codului de Dialog Social au fost depuse 129 amendamente din partea parlamentarilor, dintre care 128 de la Camera Deputatilor si 1 de la Senat.

Pentru proiectul legii care reglementeaza salarizarea profesorilor au fost depuse 15 amendamente, dintre care 14 de la Camera Deputatilor si 1 de la Senat.

Din totalul acestor amendamente, Guvernul a acceptat 13 pentru Codul Social si 6 pentru salarizarea profesorilor, explicatia la cele mai multe dintre aceste amendamente fiind ca sunt introduse pentru acuratetea formularii, simetrie, clarificarea unor definitii sau corelari legislative, au declarat pentru Mediafax surse oficiale.

Prin cele mai importante amendamente acceptate la Codul Social este si cel care stabileste, la propunerea UNPR, ca in unitatile in care nu exista sindicate reprezentative, contractul colectiv de munca sa fie negociat de catre reprezentantii federatiei la solicitarea si in baza mandatului daca exista un sindicat constituit la nivel de unitate, afiliat la o federatie reprezentativa "in sectorul de activitate din care face parte unitatea". Daca exista un sindicat neafiliat la o federatie reprezentativa "in sectorul de activitate din care face parte unitatea" sau nu exista niciun sindicat, negocierea se face numai de catre reprezentantii angajatilor.

Sintagma "in sectorul de activitate din care face parte unitatea" a fost introdusa pentru a se evita situatiile in care o federatie sindicala reprezentativa in alt sector de activitate decat cel in care are loc negocierea sa influenteze si/sau distorsioneze desfasurarea si rezultatele acesteia.

In cazul in care la nivelul grupului de unitati nu exista organizatii sindicale reprezentative care sa reprezinte cel putin jumatate din numarul total de angajati ai grupului de unitati, la negocierea contractului colectiv de munca salariatii sunt reprezentati de catre delegatii mandatati de organizatiile sindicale reprezentative din cadrul fiecarei unitati care au decis constituirea grupului. Pentru unitatile membre ale grupului in care nu exista sindicate reprezentative, dar exista sindicate afiliate la federatii reprezentative in sectorul de activitate in care s-a constituit grupul, angajatii sunt reprezentati de catre federatiile respective, in baza solicitarii si mandatului sindicatelor si reprezentantii angajatilor din respectivele unitati.

A fost eliminata (la propunerea UNPR) prevederea conform careia principiul reprezentarii angajatilor de catre sindicate in conflictele colective de munca la nivel de unitate se aplica si la nivelul subunitatilor sau al unor compartimente din aceeasi unitate, pe considerentul ca astfel de conflicte pot avea loc la nivel de unitate, grup de unitati si sectoare de activitate, nu si la nivelul subunitatilor sau al unor compartimente din aceeasi unitate.

In proiectul Codului de Dialog Social se va stabili totodata ca reprezentativitatea organizatiilor patronale si sindicale constatata pana la data intrarii in vigoare a legii produce efecte "dupa data intrarii in vigoare a acesteia numai in conditiile in care intruneste criteriile de reprezentativitate".

"Amendamentul este acceptat pentru alinierea tuturor organizatiilor sindicale si patronale la prevederile legislatiei adoptate intr-o perioada de timp rezonabila (nu de ordinul anilor). Amendamentul propune ca, dupa intrarea in vigoare a legii, reprezentativitatea invocata de organizatiile sindicale si patronale sa fie conforma cu prevederile legii", este argumentul Guvernului.