Premiile Uniunii Teatrale din Romania (UNITER) vor fi decernate, luni seara, in cadrul galei care va fi transmisa in direct pe TVR 1, Radio Romania Cultural, www.tvr.ro si www.uniter.ro, scrie Agerpres.

Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca este nominalizat la categoria "cel mai bun spectacol" cu doua spectacole - "Leonce si Lena" si "Strigate si soapte", alaturi de Teatrul National Bucuresti cu piesa "Livada de visini".

De altfel, Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca are nominalizari si la sectiunile ''cea mai buna regie'', ''cel mai bun actor in rol principal'', ''cel mai bun actor in rol secundar'' si ''cea mai buna scenografie''.

La categoria ''cea mai buna regie'', Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca il are nominalizat pe regizorul Andrei Serban cu spectacolul ''Strigate si soapte'' care concureaza cu Lazslo Bocsardi de la Teatrul Maghiar ''Tamasi Aran'' din Sfantu Gheorghe cu spectacolul ''Negutatorul din Venetia'' si Alexandru Dabija de la Teatrul National Iasi cu spectacolul 'O noapte furtunoasa'.

Premiul pentru ''cel mai bun actor in rol principal'' va fi disputat de Zsolt Bogdan, pentru rolul Bergman din spectacolul ''Strigate si soapte'' de la Teatrul Maghiar de Stat Cluj-Napoca, Marius Manole - pentru rolul Lopahin Ermolai Alexeevici din spectacolul ''Livada de visini'' de la Teatrul National Bucuresti si Horatiu Malaele - pentru rolul Francois din spectacolul 'Dineu cu prosti' tot de la Teatrul National Bucuresti.

Actritele Petronela Grigorescu (pentru rolul Veta din spectacolul ''O noapte furtunoasa'' - Teatrul National 'Vasile Alecsandri', Iasi), Maia Morgenstern (pentru rolul Ranevskaia Liubov Andreevna din spectacolul ''Livada de visini'' - Teatrul National Bucuresti) si Ofelia Popii (pentru rolurile din spectacolul ''Felii'' - Teatrul National 'Radu Stanca', Sibiu) au fost nominalizate la categoria ''cea mai buna actrita in rol principal''.

La categoria ''cel mai bun actor in rol secundar'' nominalizati sunt: Dragos Huluba (pentru rolul Capitanul de pompieri din spectacolul ''Cantareata Cheala'' - Teatrul de Comedie Bucuresti), Andi Vasluianu (pentru rolul Semion Medvedenko din spectacolul Pescarusul - Teatrul 'Toma Caragiu' Ploiesti) si Gabor Viola (pentru rolul Valerio din spectacolul 'Leonce si Lena' - Teatrul Maghiar de Stat Cluj-Napoca). Ana Ciontea (rolul mama tanarului din spectacolul ''Avalansa'' - Teatrul National Bucuresti), Claudia Ieremia (rolul Marietta din spectacolul ''In vizita'' - Teatrul National 'Mihai Eminescu' Timisoara) si Virginia Itta Marcu (rolul jonglerul violonist din spectacolul ''Puterea obisnuintei'' - Teatrul 'Sica Alexandrescu' Brasov) sunt nominalizate la categoria 'cea mai buna actrita in rol secundar''.

In competitia de la categoria ''cea mai buna scenografie'' au intrat Carmencita Brojboiu, pentru spectacolul ''Leonce si Lena'' de la Teatrul Maghiar de Stat Cluj-Napoca, Dragos Buhagiar pentru scenografia spectacolului 'Shaking Shakespeare' de la Teatrul German de Stat din Timisoara si Adriana Grand pentru scenografia spectacolului ''Iunie'' de la Teatrul National Targu Mures.

Premiul pentru Debut va fi disputat la editia din acest an a Galei UNITER de Vlad Cristache pentru regia spectacolului ''Peer Gynt'' de la Teatrul 'Maria Filotti' din Braila, Alexandru Mazgareanu pentru regia spectacolului ''Functionarii'' de la Teatrul Metropolis din Bucuresti si Conrad Mihai Mericoffer, pentru rolul Trofimov din spectacolul ''Livada de visini'' de la Teatrul National Bucuresti.

Cel mai bun spectacol de teatru radiofonic va fi ales dintre trei productii ale SRR - ''Aniversarea'', de Harold Pinter, in regia lui Alexandru Dabija, ''D'ale carnavalului" de I.L. Caragiale, in regia lui Gavriil Pinte, si ''Maldoror '' - biografia sentimentala a unui criminal in serie, scenariul si regia Ilinca Stihi.

Premiul pentru cel mai bun spectacol de teatru TV va fi disputat de ''Intoarcerea la matca'' de George Astalos, regia Ion Gostin, ''O intamplare cu haz'' de Carlo Goldoni, regia Constantin Dicu, si ''Unde-i revolverul'' de Gorgey Gabor, regia Mircea Cornisteanu.

In conformitate cu statutul UNITER, Senatul Uniunii va acorda in cadrul galei un premiu de excelenta actritei Tamara Buciuceanu, premii pentru intreaga activitate actorului Ilie Gheorghe, actritei Coca Bloos, regizorului Tudor Marascu, scenografei Gabriela Nazarie, criticului Ion Cazaban si mai multe premii speciale.

Senatul UNITER a decis ca la editia din acest an a galei sa fie acordate diplome de recunostinta reprezentantilor personalului de scena cu o activitate de peste 30 de ani in institutiile teatrale de care apartin.