Bugetul Sanatatii ar trebui rectificat si in 2011 si in 2012, in conditiile in care banii pentru unele programele nationale de sanatate se termina in a doua parte a anului, a declarat duminica ministrul Salutation, Cseke Attila, la Pro Tv, potrivit Mediafax: "Bugetul Sanatatii va trebuie rectificat si in 2011 si in 2012, in ambii ani ar fi nevoie de un buget mai mare ". Bugetul Ministerului Sanatatii in 2011 este de 4,417 miliarde de lei, mai mare cu 11% fata de proiectia de buget pentru 2010, dar mai mic cu 2,7 miliarde lei fata de executia bugetara pentru anul trecut.

  • Introducerea taxei pe fast food, amanata

Cseke Attila a declarat ca introducerea taxei pe fast food a fost amanata intrucat este un proiect pe care nu il considera oportun in acest moment si pentru care Romania nu este pregatita.

"Nu este un proiect pe care sa il consider oportun in acest moment. Nu suntem pregatiti pentru o asemenea taxa. A fost o dezbatare publica foarte buna pe acest subiect", a explicat Cseke Attila,, precizand ca Ministerul Sanatatii nu a avut un proiect in acest sens, ideea privind taxa pe fast food aparand intr-o conferinta de presa, ca solutie la cresterea sumelor la bugetul de stat: "Nu a fost o propunere, nu am prezentat-o ca proiect, ci numai o idee intr-o conferinta de presa. Am vorbit despre experienta altor state, dar la noi este foarte greu de implementat".

Cseke Attila a dat exemplul Ungariei, unde premierul a anuntat introducerea unei astfel de taxe, dar nu a reusit inca sa o implementeze: "Ungaria este dovada faptului ca o astfel de taxa este greu de implementat. Nu este un proiect usor, dar dezbaterea publica a fost foarte buna, pentru ca ne-a adus in atentie o problema foarte grava, si anume cresterea obezitatii la copii. Am amanat introducerea taxei pe fast food. Nu este oportuna in acest moment. Am prezentat-o ca o idee. Este greu de implementat".

Ministerul Sanatatii intentiona sa introduca taxa pe fast food pentru sustinerea programelor nationale de sanatate. Cseke Attila declara, in februarie 2010, ca reactiile externe in cazul introducerii taxei pe fast food au fost bune si preciza ca specialistii lucreaza la actul normativ. Secretarul de stat Adrian Streinu Cercel spunea atunci ca lista produselor alimentare nerecomandate ce ar putea fi taxate ar putea include produsele cu o cantitate foarte mare de grasimi, dulciurile hiperconcentrate si bauturile carbogazoase, fiind exceptate lactatele, carnea, pizza, shaorma si apa minerala.

Patronatele atentionau insa ca introducerea taxei pe fast food ar putea duce la cresterea pretului alimentelor in medie cu peste 20%, dar si la disponibilizarea a 36.000 de salariati, respectiv 20% din personalul din industria alimentara.

  • Cardul national de sanatate si clasificarea spitalelor

Cseke Attila a mai aratat ca salariile medicilor rezidenti vor creste in 2012 cu valori intre 30 si 75 la suta, fiind astfel nevoie de un buget mai mare.

In opinia ministrului Sanatatii, sistemul sanitar nu este asezat pe principii sanatoase: "Acum dam patru miliarde de euro, iar in urma cu zece ani, 900 de milioane de dolari ", a precizat Cseke Attila.

El a mai sustinut ca pe partea de medicina primara trebuie regandit sistemul, iar aceasta ar trebui sa fie finantata mai bine.

Ministrul Sanatatii a vorbit si despre cardul national de sanatate, aratand ca a inceput tiparirea acestuia: "Fiecare furnizor de servicii medicale in contract cu CNAS va avea un cititor de card, fiecare medic, un dispozitiv prin care va accesa informatia de pe card si informatia din sistemul informativ. Aparatele, am discutat cu presedintele Casei, vor fi achizitionate de CNAS, puse la dispozitia furnizorilor, iar cardul trimis acasa prin posta".

In ce priveste clasificarea spitalelor, ministrul Sanatatii a spus ca in patru - cinci ani ar putea functiona primele sase spitale in clasificarea cea mai inalta: "Nu exista niciunul de cinci clase. Acest lucru arata clar in ce stadiu este organizarea spitalelor, dar si performanta ministilor Sanatatii in cei 20 de ani. Noi nu avem un spital cu toate specialitatile necesare, comasam ca sa cream toate specializarile. Este vorba de centre universitre, spitale regionale mari - Cluj, Timisoara, Iasi - care ar putea ocupa locul intai".

Ministrul Sanatatii a precizat ca, in prezent, un singur spital se apropie de primul loc, respectiv Spitalul Judetean de Urgenta din Targu Mures, caruia ii lipsesc trei specialitati: "Sase (spitale, n.r.) ar putea avea in patru - cinci ani o dotare de nivel european", a mai spus Cseke Attila.

Spitalele vor fi clasificate, pana la 1 iunie, cand va intra in vigoare contractul-cadru din Sanatate, in cinci clase de competenta, iar fiecare unitate va fi finantata in functie de clasa in care va fi incadrata, corespunzator competentei, anunta, in 23 martie, ministrul Sanatatii, Cseke Attila.

Fiecare unitate sanitara va trebui sa faca o autoevaluare, care sa fie verificata de Directia de Sanatate Publica, iar in urma verificarii acestor evaluari Ministerul Sanatatii va emite un ordin de clasificare a spitalelor. Prima clasa de clasificare o reprezinta cea de competenta foarte inalta, care corespunde practic profilului de spital regional de urgenta, dar in care, potrivit ministrului, nu se poate inscrie in prezent niciun spital din Romania.

"Astazi, in Romania nu exista niciun spital care sa se incadreze la clasa unu de competenta foarte inalta. Chiar daca noi vom creiona un sistem de finantare pe clasa unu, astazi nu avem niciun spital caruia sa-i dam atatia bani cat dorim sa dam", spunea atunci Cseke Attila.