Bulgaria si Romania inca nu sunt pregatite sa adere la spatiul Schengen, considera ministrii de externe ai Germaniei si Frantei, potrivit Novinite. "Franta sustine aderarea celor doua tari in Acord, dar pana acum nu au reusit sa faca fata criteriilor necesare", a declarat Alain Juppe, ministrul de externe francez, in urma unei intalniri cu omologul sau german la Berlin, Guido Westerwelle.

Westerwelle a declarat ca sustine declaratia colegului sau, potrivit Deutsche Welle.

Romania si Bulgaria au indeplinit deja criteriile tehnice pentru aderarea la Schengen, insa trebuie sa depaseasca obiectiile politice din partea Frantei, Germaniei si altor state europene.

La sfarsitul lui 2010, Franta a criticat intrarea Romaniei si Bulgariei la Schengen in martie 2011, din cauza unor probleme nerezolvate privind coruptia si crima organizata. Germania, Austria, Olanda, Norvegia si Finlanda si-au exprimat, de asemenea, retinerea cu privire la aderarea celor doua tari.

Parlamentul European urmeaza sa voteze in privinta aderarii Bulgariei si Romaniei la Schengen la 4 iulie, a anuntat luni raportorul portughez Carlos Coelho.

Potrivit raportului intocmit de acesta, Romania si Bulgaria au demonstrat ca sunt suficient de pregatite pentru aplicarea tuturor prevederilor acquis-ului Schengen intr-o maniera satisfacatoare.