Tribunalul Bucuresti a anulat marti planul urbanistic zonal care sta la baza construirii diametralei Buzesti-Berzei-Uranus, dupa ce PUZ-ul a fost atacat in instanta de Asociatia Salvati Bucurestiul. Primaria capitalei poate face recurs in termen de 15 zile de la motivarea deciziei.

Nicusor Dan, presedintele Asociaitiei Salvati Bucurestiul, spune ca a sesizat instantei urmatoare ilegalitati:

  • lipsa unui aviz de la Ministerul Culturii
  • lipsa unui aviz de la Ministerul Mediului
  • lipsa unui aviz de la Ministerul Dezvoltarii
  • planul urbanistic zonal era incomplet
  • nu a fost consultata populatia

Nicusor Dan afirma ca, o data anulat acest PUZ, toate celelalte acte sunt ilegale: demolarile, expropierile, autorizatiile de construire.

ONG-urile afirma ca l-au avertizat pe primarul general inainte de inceperea lucrarilor ca acest PUZ e ilegal si mai au pe rol un proces prin care cer sistarea lucrarilor pana la pronuntarea sentintei in cazul recursului, daca acesta va fi inaintat.

Impotriva primarului general, Sorin Oprescu, mai sunt depuse la Parchet doua plangeri penale in instanta, una pentru demolarea hotelului Marna si cealalta pentru devastarea Halei Matache.

In perioada urmatoare, ONG-istii vor mai depune inca cinci plangeri penale, una referitoare la demolarea imobilului din Strada Berzei 34/Stirbei 89, fals in acte, abuz in serviciu comis de arhitectul sef al Capitalei, Gheorghe Patrascu, si impotriva expertului care a expertizat imobilele demolate de pe Buzesti-Berzei.

ONG-ul "Platforma pentru Bucuresti" va organiza o dezbatere publica referitoare la necesitatea axei Buzesti-Berzei.

Construirea diametralei Buzesti-Berzei-Uranus a fost aprobata de Consiliul General al Municipiului Bucuresti prin hotararea numarul 151/2006 iar lucrarile au inceput in octombrie 2010.

Pentru a face loc drumului au fost demolate peste 70 de imobile, dintre care patru erau monumente istorice si, potrivit ONG-urilor, au fost evacuati 1.000 de oameni.

ONG considera in acest moment ca primarul general si ministrul Culturii ar trebui sa-si dea de urgenta demisia.

Primaria capitalei precizeaza, intr-un comunicat remis HotNews, ca "hotararea pronuntata in prima instanta poate fi atacata cu recurs, in termen de 15 zile de la comunicare", iar "recursul suspenda executarea si se judeca de urgenta". PMB nu precizeaza insa daca va si face recurs la decizia instantei.

Potrivit sursei citate, avand in vedere ca Asociatia Salvati Bucurestiul cere anularea unui act administrativ, "actiunea ar fi trebuit indreptata exclusiv impotriva Consiliului General si nu si impotriva primarului Capitalei".

"Totodata, precizam ca prin HCGMB 51/2010 s-a solicitat catre guvernul Romaniei emiterea unei hotarari privind aprobarea pocedurii de expropriere pentru imobilele ramase de expropriat, precum si suma globala estimata a despagubirilor in vederea continuarii si finalizarii lucrarii de interes public local mentionate".

Primaria Generala sustine, intr-un comunicat de presa, ca procedura de expropriere a fost finalizata prin emiterea HG 590/2010, prin care s-a aprobat declansarea procedurilor de expropriere pentru cauze de utilitate publica a imobilelor proprietate privata situate pe amplasamentul lucrarii de interes public local "Dublarea diametralei Nord-Sud-Buzesti-Berzei-Uranus", drept pentru care exproprierile pentru proiectul mentionat au fost realizate in baza acestei Hotarari de Guvern si nu in baza HCGMB 262/2006.

"Mai mult, HG 590/2010 a fost contestata de Asociatia Salvati Bucurestiul in dosarul 10409/2/2010, cerere ce a fost respinsa ca fiind neintemeiata", afirma Primaria, in comunicatul remis HotNews.