Constructiile ilegale de pe plaje, ridicate in limita a 300 de metri de la linia valului, pe tarm, vor fi demolate in 48 de ore, a decis, miercuri, Guvernul, la propunerea Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT), anunta Agerpres. Potrivit ministrului de resort Elena Udrea, masurile vizeaza constructiile pentru care autoritatile locale acorda autorizatii ilegale de construire, noile reglementari pornind de la Legea 597/2001, privind plajele, si de la Ordonanta 41/2010, privind demolarea constructiilor ilegale de pe plaje.

"Modificarea pe care noi am facut-o astazi se refera la posibilitatea de a interveni in acelasi fel in care o facem conform Ordonantei 41/2010, noi Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, si in cazul constructiilor ridicate cu autorizatie, dar cu autorizatie emisa cu incalcarea legii 597/2001. Deci, aceste constructii care sunt ridicate in limita a 300 de metri liniari de la linia valului inspre mal dupa 2001, si care sunt supuse legii 597/2001 in lumina noi viziuni pe care o avem vor suporta sanctiunile din vechea lege. Pentru toate constructiile care sunt in orice stadiu de executie si pentru cele care ar urma sa se autorizeze in mod ilegal de acum incolo sanctiunea pe care noi o introducem este demolarea respectivelor constructii", a explicat Elena Udrea.

Astfel, pentru ceea ce s-a construit pana acum cu autorizatie de construire emisa cu incalcarea legii, sanctiunile vor fi cele care au fost prevazute de vechile prevederi ale Legii 597/2001, dar pentru ceea ce este in lucru la acest moment si pentru ceea ce primarii vor continua sa autorizeze in pofida Legii 597/2001, sanctiunea este demolarea de catre MDRT pe procedura prevazuta prin Ordonanta 41/2010, care permite demolarea in 48 de ore.

"De asemenea, autorizatia de construire emisa cu incalcarea prezentei legi, asa cum este ea modificata, se specifica acum ca este nula de drept. Ea practic era nula de drept si inainte pentru ca odata emisa o autorizatie cu incalcarea legii sigur ca autorizatia este nula, insa asa cum spuneam sanctiunea fiind doar o amenda modica si-au permis primarii sa emita astfel de autorizatii, iar beneficiarii constructiilor au spus 'multumesc' si au ocupat litoralul", a completat Udrea.

Ea a aratat ca primarii ar trebui sa aplice in primul rand legea si sa dispuna demolarea constructiilor ilegale, dar MDRT nu se poate baza pe autoritatile locale.

"Nu ne putem baza pe punerea in aplicare a legii de catre primari, de catre administratia publica locala de foarte multe ori. Sigur, pe litoral nu putem avea incredere in faptul ca primarii din statiunile de pe litoral pun in aplicare legea si ca dovada ca lucrul acesta nu s-a intamplat, ei sunt cei care au autorizat in mod ilegal constructii in zona plajelor, asa ca ministerul, in virtutea atributiilor pe care le are in ceea ce priveste constructiile, arhitectura, urbanismul in Romania, a initiat aceste doua acte normative prin care facem noi curatenie si aplicam noi legea in locul primarilor", a sustinut Elena Udrea.

Anul trecut Guvernul a aprobat o alta OUG 41/2010, prin care a decis ca toate constructiile ridicate fara autorizatie de constructie sau cu incalcarea limitelor autorizatiei de construire emise pe teren proprietate publica sau pe teren proprietate privata sa fie demolate.

Cu toate acestea, au ramas intacte constructiile ridicate cu autorizatie de construire, desi exista Legea 597/2001, privind unele masuri de protectie si autorizare a constructiilor in zona de coasta a Marii Negre, care interzicea expres orice constructie in limita a 300 de metri liniari de la linia valului spre mal, motiv pentru care Guvernul a trebuit sa adopte miercuri noile reglementari.

De asemenea, Udrea a anuntat ca "ultimele 11 constructii fara autorizatie de construire de pe litoral au fost demolate saptamana trecuta".

In acelasi timp, Guvernul va majora de zece ori cuantumul amenzilor aplicate in cazul constructiilor ridicate ilegal, de la 1.000-5.000 lei in prezent la 10.000-50.000 lei, considerandu-se ca actualele limite sunt foarte mici.

Potrivit Mediafax, personalul de control si inspectie din cadrul Inspectoratului de Stat in Constructii, aflat in subordinea Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, va avea dreptul sa constate contraventiile si sa aplice sanctiunile.