Arhitectul sef de la Primaria Galati a fost retinut, miercuri, de procurorii DNA care l-au prins in flagrant delict primind o transa din 3.000 de euro ceruti ca mita de la un denuntator caruia i-a promis ajutor in obtinerea documentelor pentru constructia unui balcon. Procurorii anticoruptie au dispus retinerea acestuia pe o perioada de 24 de ore, urmand a fi prezentat Tribunalului Galati cu propunere de arestare preventiva pe termen de 29 de zile.

Potrivit Ordonantei de punere in miscare a actiunii penale intocmita de procurori, Ion Banas in calitate de arhitect sef la Primaria municipiului Galati, a pretins si primit de la un denuntator suma de 1.500 euro promitandu-i ca-si va exercita influenta asupra factorilor decizionali in scopul obtinerii documentelor prevazute de lege pentru constructia unui balcon pe care acesta il ridicase la locuinta sa din Galati, potrivit unui comunicat de miercuri al Directiei Nationale Anticoruptie.

In cursul lunii februarie 2011, Banas Ion i-a mai cerut denuntatorului inca 1.500 de euro pentru a-i aproba toata documentatia necesara intrarii in legalitate, urmand apoi sa intervina si pe langa ceilalti primarul municipiului sau consilierii locali in acelasi scop.

De asemenea, Banas i-a comunicat denuntatorului ca amenda pentru ridicarea unei constructii fara detinerea actelor necesare este foarte mare, maximul fiind de 100.000 lei.

Ion Banas a fost prins in flagrant de procurorii anticoruptie imediat dupa ce a primit de la denuntator suma de 5.800 de lei, banii reprezentand o prima transa din banii promisi.