Cercetatorii nu au inregistrat niveluri de radioactivitate periculoase in apa de ploaie sau in laptele de oaie din Romania, a declarat, miercuri, directorul general al Institutului de Fizica si Inginerie Nucleara, Nicolae Zamfir, care a prezentat o analiza in Guvern.

"Monitorizarea mediului pe care o facem zilnic de la Magurele nu a aratat nicio crestere a radioactivitatii in toata aceasta perioada, dupa incidentele din Japonia", a spus Zamfir, potrivit Agerpres.

El a mentionat ca un grup de cercetatori a descoperit in apa de ploaie, intr-un laborator special din mina Slanic Prahova, urme de radioactivitate de 600 de ori mai mici decat limita admisa in apa de baut, insa aceste cercetari nu sunt relevante decat din punct de vedere stiintific.

"Valorile sunt atat de mici, ca nu pot fi masurate la suprafata. (...) Valoarea care a fost detectata este de 600 de ori mai mica decat valoarea permisa in apa de baut. Daca ar fi fost de 600 de ori mai mare radioactivitatea detectata in acea proba de apa, tot n-ar fi fost niciun pericol", a mentionat directorul institutului.

De asemenea, el a mentionat ca Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a prezentat in Guvern informatii potrivit carora nu s-au detectat cresteri ale radioactivitatii in produsele alimentare din Romania.

"Cei de la Autoritate au venit cu un punct de vedere si au spus ca nu au detectat absolut nicio crestere a radioactivitatii in produse. E un lucru normal, pentru ca ei masurau intr-un fond atat de mare, incat nu puteau sa detecteze", a spus omul de stiinta.

De asemenea, ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a prezentat un raport si a precizat ca nu s-a inregistrat nicio crestere a valorilor radioactivitatii, a mai spus Zamfir.

Executivul a cerut cercetatorilor sa raporteze autoritatilor daca ar putea creste valorile radioactivitatii peste limita permisa in Romania.

"Guvernul a cerut ca daca cumva cresc valorile spre limita permisa, atunci va trebui sa anuntam autoritatile", a precizat Nicolae Zamfir.