Peste 50 de oameni, condusi de la tribuna de catre vicepresedintele PRM, Marius Marinescu, si de catre Bebe Ivanovici, au protestat, marti, langa Palatul Parlamentului fata de legea care permite eutanasierea cainilor comunitari. Inarmati cu pancarte, cu portavoci, cu coroane si lumanari si acompaniati de aceeasi fanfara care a participat si la mitingurile pensionarilor militari, protestatarii, pe ritmurile "Marsului Funebru" si "Treceti Batalioane Romane Carpatii", au huiduit parlamentarii puterii si au sustinut ca singura solutie viabila in cazul maidanezilor este sterilizarea si eliberarea lor inapoi in comunitate. "Trebuie sa transformam cainele comunitar in caine utilitar care sa apere parcarile", a sustinut Marius Marinescu.

Foto:
  • Da click pe poza pentru a vedea o fotogalerie de la protest
  • Vezi mai jos un videoreportaj cu ce vor si ce sustin protestatarii

"Eutanasierea nu este o solutie pentru ca nu se va reduce numarul de caini pe strada. Nu este nici o solutie umana. Noi propunem sterilizarea cainilor si returnarea celor blanzi inapoi in comunitate. In timp, aceasta masura, coroborata cu sterilizarea cainilor cu stapan, se va dovedi ca este masura corecta. Asa ne vom asigura ca dupa ce dispar cainii de pe strada, locul lor nu va fi luat de altii. Stiu, nimeni nu poate garanta 100% ca acei caini nu vor musca sau nu vor fi din nou agresivi, insa aceasta este singura metoda viabila", au declarat pentru HotNews.ro reprezentantii asociatiilor pentru protectia animalelor.

"Protestam fata de nedreptatea pe care unii deputati au votat-o in Parlament. Nu este normala eutanasia cainilor. Nu este o solutie pentru ca nu va rezolva nimic. Este doar o afacere pentru parlamentari. Mitingul este sustinut de mai multe asociatii a iubitorilor de animale si de catre organizatia "Cutu Cutu". Ne-au ajutat si domnii Marius Marinescu si Bebe Ivanovici care au venit cu scena si fanfara", ne-a declarat una dintre reprezentantele asociatiei "Cutu Cutu".

La tribuna, liderul PRM Marius Marinescu si revolutionarul Bebe Ivanovici au huiduit si au scandat impotriva deputatilor puterii din Comisia de Administratie Publica a Camerei Deputatilor care au votat pozitiv legea care permite eutanasierea cainilor fara stapan. O fanfara, aceeasi care a participat si la mitingurile pensionarilor militari, i-a acompaniat si a intonat mai multe melodii, printre care "Treceti Batalioane Romane Carpatii" si "Marsul Funebru", mereu prezent la ultimele mitinguri din Capitala. "Acesta este imnul actualilor parlamentari. Sa-l auda si ei! Ei sunt criminalii acestui popor. Jos cu criminalii!", se striga de la tribuna.

In spatele scenei, aproximativ 40 de oameni tin in maini pancarte, foi cu mesajul "Spune nu eutanasierii", lumanari si coroane. Cativa reprezentanti ai asociatiiilor pentru protectia animalelor striga la portavoce impotriva parlamentarilor, mai ales impotriva deputatului PDL Sulfina Barbu.

"Don't visit the Carpathina Garden. Veti gasi numai cadavrele cainilor eutanasiati cu sadism pentru a umfla buzunarele puterii. Spune nu eutanasierii! Spune da sterilizarii!", se arata scris pe o pancarta. Pe alt afis, este ironizata Elena Udrea, care este caricaturizata drept "Cruela de Plescoi".

"Trebuie sa transformam cainele comunitar in caine utilitar. In Bucuresti sunt peste 14.500 de blocuri, in jurul lor s-ar putea ingradi parcarile si s-ar tine acolo in interior cainii comunitari pe post de caini de paza. Masinile ar fi pazite si de hoti si de sobolani. Nu ar musca decat hotii. Va dau un exemplu: in spatele Tribunalului Bucuresti si proprietarii de acolo mi-au zis ca nu si-au gasit niciodata masinile zgariate", ne-a declarat Marius Marinescu.

"Aceasta masura a eutanasierii nu este dreapta. Nu este normal sa recurgem la astfel de gesturi. Trebuie sa gasim o solutie umana", ne spune o doamna care tine in maini un catel.

"Nu suntem de acord cu eutanasierea si cerem sterilizarea cainilor", ne declara o alta protestatara. Intrebata daca e de acord cu masura returnarii cainilor in comunitate, aceasta a raspuns: "Pot sa fie si in libertate lasati. Sunt multi caini care sunt ingrijiti in anumite zone si cartiere. Nu ne incurca cu nimic, nu stiu pe cine incurca. Au dreptul la viata. Stiu ca oamenilor care au fost muscati le e greu sa accepte acest lucru. Au avut nesansa asta. Nu stiu ce sa le spun, asa este situatia."

Reprezentantii ONG-urilor sustin ca singura masura viabila este returnarea cainilor in comunitate si exclud posibilitatea ca patrupedele sa fie tinute in adapost sau gasirea unei alte solutii: "Nu se poate. Dumneavoastra stiti ce inseamna sa ai 40.000 de caini comunitari si sa incerci sa-i pui in adapost? Nu avem unde. Pana si cel mai mare adapost din lume, care este construit la noi, are 4.000 de locuri. Nu se poate, nici logistic, nici financiar adapostirea tuturor cainilor fara stapan. Primarul ar fi vrut sa faca un adapost de 20.000 de locuri. Asta inseamna un lagar de exterminare cat un stadion. Ar costa enorm de mult. Am facut un calcul ca ar costa cam 1 milion de euro la 4 luni. Este inadmisibil sa cheltuiesti atatia bani publici."

"Nu vor putea sa eutanasieze toti cainii. Iubitorii de animale se vor impotrivi, ii vor ascunde in permanenta. Daca s-ar aplica masura sterilizarii ar fi un entuziasm extraordinar, un entuziasm national", ne-a mai spus reprezentanta asociatiei "Cutu Cutu".

In alta parte a multimii, o doamna se plange de hingherii care terorizeaza cainii, dar si oamenii care ii protejeaza: "Sunt oameni care sunt terorizati psihic de hingheri. Oameni cu servicii bune, care sunt speriati si platesc taxa la hingher sa nu le ia cainii de langa bloc. Si eu am patit la fel, platim cei de la bloc cate 100 de lei pentru fiecare hingher sa nu ne ia cainii. Ni se rupe inima cand vedem cum ridica animalele pe strada si ii chinuie".

Citeste si: