Premierul Emil Boc a justificat, marti, decizia recenta a Guvernului de a suplimenta fondurile alocate bisericilor prin faptul ca si acestea trebuie sprijinite si ca, fara credinta in Dumnezeu, nimeni din Romania nu poate face nimic, relateaza Mediafax.

"Eu cred ca si bisericile trebuie sprijinite in Romania. Fara credinta in Dumnezeu, nici dumneavoastra si nimeni din tara asta nu poate face nimic", a spus Boc, intrebat de jurnalisti care este motivul pentru care Guvernul a suplimentat fondurile alocate unitatilor de cult.

Premierul a sustinut totodata ca primariile din judetul Cluj se situeaza doar la jumatatea unui clasament al fondurilor alocate de Guvern si ca primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a primit din partea Executivului circa 30 milioane euro pentru proiectele institutiei, fiind cea mai mare suma de care acesta a beneficiat vreodata din partea unui guvern.

La sfarsitul lunii martie, bugetul Secretariatului General al Guvernului a fost suplimentat de Executiv cu 25 milioane lei, fonduri alocate Secretariatului de Stat pentru Culte pentru continuarea lucrarilor de constructii la unele biserici, repararea si reabilitarea unor lacase de cult si sustinerea activitatii unor asezaminte sociale administrate de biserici.

Banii au fost alocati din Fondul de rezerva bugetara aflat la dispozitia Guvernului.

La finele anului trecut, Executivul a decis ca bugetul SGG sa fie suplimentat cu 3,5 milioane lei, suma destinata Secretariatului de Stat pentru Culte.

Cotidianul "Gandul" a relatat atunci ca lucrarile de constructie de clopotnite, imprejmuirea cu garduri a unor cimitire, repararea acoperisurilor de biserici si constructia de sali de mese multifunctionale pentru lacasuri de cult au constituit subiectul a circa 2.400 de amendamente din cele 13.500 depuse de parlamentari la proiectul de buget pentru 2011.

Ca surse de finantare pentru aceste investitii, parlamentarii au luat in calcul inclusiv Fondul de Rezerva la dispozitia Guvernului si cel al Secretariatului General al Guvernului.

Un document oficial privind sumele alocate in intervalul 1 ianuarie-30 iunie 2010 din Fondul de rezerva bugetara aflat la dispozitia Guvernului, prezentat de Mediafax in septembrie, releva ca primariile din Cluj, judet in care s-a nascut premierul Emil Boc, au incasat in primul semestru cei mai multi bani alocati de Guvern din Fondul de rezerva, sumele repartizate acestora, de 6,3 milioane lei, depasind de aproape doua ori alocatiile judetului Suceava, aflat pe urmatorul loc in clasament.

La inceputul acestui an, Institutul pentru Politici Publice a criticat modul in care Executivul a alocat autoritatilor locale bani din Fondul de rezerva aflat la dispozitia Guvernului si a recomandat Curtii de Conturi sa faca verificarile "care se impun" in aceste situatii.

Reprezentantii IPP afirma ca, la Bucuresti si Cluj-Napoca, banii din Fondul de rezerva au fost cheltuiti in cea mai mare parte "pentru constructia si modernizarea de stadioane".