Omul de afaceri George Brailoiu, care a achizitionat la o licitatie organizata saptamana trecuta la Paris manuscrise Emil Cioran, a anuntat marti ca le-a donat Bibliotecii Academiei Romane.

George BrailoiuFoto: Agerpres

"Am promis ca astazi voi anunta cine este beneficiarul fondului Cioran. Am considerat ca Academia Romana, care are menirea de a pastra si cultiva limba si literatura romana, este institutia care trebuie sa aiba grija de manuscrisele Cioran cumparate de mine", a spus George Brailoiu, in conferinta de presa organizata marti la Clubul Academicienilor, de la sediul Academiei Romane.

"In zilele urmatoare voi definitiva actele de transport. Destinatarul va fi direct Academia Romana", a mai spus el.

Potrivit acestuia, gestul sau este doar unul simbolic. "Stiu ca doriti sa aflati resorturile gestului meu: luati-l doar ca un gest-simbol, intr-o perioada in care avem nevoie de simboluri", a spus Brailoiu.

Academia Romana organizeaza marti o sesiune festiva cu ocazia centenarului Emil Cioran. George Brailoiu urmeaza sa primeasca Meritul Academic, pentru ca a recuperat aceste manuscrise si a decis sa le daruiasca statului roman.

Intreg lotul de documente apartinand lui Emil Cioran, a fost cumparat de compania KDF-Energy ce apartine lui George Brailoiu, un avocat de 42 de ani. George Brailoiu a declarat ca "este un admirator al lui Cioran si ca a vrut ca documentele sa se intoarca acasa si sa faca parte din patrimoniul national".

Compania KDF Energy este lider pe piata romaneasca a certificatelor de emisii de dioxid de carbon. Compania a fost infiintata in 2002, are filiale in Bulgaria, Grecia si Lituania si este in totalitate controlata de omul de afaceri George Brailoiu.