O echipa de cercetatori romani a detectat, in laboratorul de cercetari din mina Slanic Prahova, urme de iod radioactiv (I 131) in apa de ploaie si lapte de oaie provenit din zona Slanic. Nicolae Zamfir, directorul general al Institutului de Fizica si Inginerie Nucleara - Horia Hulubei (IFIN-HH), a declarat pentru HotNews.ro ca "aceste valori sunt atat de mici, incat nu au nici un impact asupra mediului si populatiei".

Potrivit studiului (vezi documentul atasat), masuratorile au relevat o concentratie de iod radioactiv in apa de ploaie intre 0,15 - 0,75 Bq/dm cub (Becquerel/litru), iar in laptele de oaie concentratia a fost de 5,2 Bq/dm cub.

Cei patru cercetatori (Romul Margineanu, Bogdan Mitrica, Ana Apostu, Claudia Gomoiu) arata ca, potrivit standardelor din Japonia, limita maxima admisa a concentratiei de iod radioactiv este de 300 Bq/dm cub pentru adulti si copii, si de 100 Bq/dm cub pentru bebelusi.

Cercetarea pune in legatura aparitia iodului radioactiv in apa de ploaie si laptele din Romania cu accidentul nuclear de la Fukushima. "Prezenta I 131 in Romania demonstreaza ca efectele unui accident nuclear pot fi evidentiate si la distante mai mari de 10.000 de km, fapt ce arata ca in acest moment norul radioactiv provenit de la Fukushima s-a raspandit practic asupra intregii emisfere nordice", se arata in concluziile studiului.

Mostrele de apa au fost colectate in 27 martie din Brasov si in 27 martie, 29 martie si 2 aprilie din Slanic-Prahova.​

Cercetarile vor continua, au declarat pentu HotNews.ro cercetatorii romani.