Presedintele rus Dmitri Medvedev ii va decora marti pe cosmonautii care au contribuit la explorarea spatiului cosmic, intre acestia numarandu-se si romanul Dumitru Prunariu, anunta Agerpres, citand serviciul de presa al Kremlinului. Ceremonia are loc in contextul marcarii a 50 de ani de la primul zbor al omului in spatiu, realizat pe 12 aprilie 1961 de Iuri Gagarin, care ramane un erou national si un simbol al dominatiei sovietice in cucerirea spatiului. Evenimentul este sarbatorit cu mare pompa la Moscova si in alte orase ale Rusiei prin expozitii, conferinte si concerte, toate incununate cu un foc de artificii in seara zilei de marti.

Dumitru Prunariu este singurul roman care a ajuns in spatiul cosmic. El a efectuat zborul in perioada 14 - 22 mai 1981, la bordul navei cosmice "Soiuz 40" si al laboratorului spatial "Saliut-6". Cosmonautul roman a realizat mai multe experiente stiintifice din domeniul astrofizicii, al studiului radiatiilor cosmice, al medicinei, biologiei si psihologiei, dar si al tehnologiilor spatiale.

Dumitru Prunariu este presedintele Comitetului ONU pentru Utilizarea Pasnica a Spatiului Extraatmosferic, dar detine si functia de presedinte in exercitiu al Filialei Europene a Asociatiei Exploratorilor Spatiului Cosmic.

Dupa ce rusii au investit imens in cucerirea spatiului in perioada Razboiului Rece, premierul Vladimir Putin a vorbit, saptamana trecuta, despre necesitatea crearii unui program pentru cercetarea Lunii, a planetei Marte si a altor planete din sistemul solar, in cooperare cu alte state. El a cerut agentiei spatiale Roskosmos si Academiei Ruse de Stiinte sa prezinte un asemenea proiect in luna august.