Ministerul Sanatatii nu exclude ipoteza ca starea de sanatate a barbatului de 41 de ani care a murit joi in Balcesti sa fi fost agravata de asezarea acestuia intr-o pozitie incorecta, intr-o masina particulara, a declarat vineri secretarul de stat Raed Arafat.

"Nu excludem ipoteza ca punand pacientul intr-o masina particulara intr-o pozitie incorecta sa fi agravat situatia din punct de vedere al deschiderii cailor respiratorii", a declarat acesta, intr-o conferinta de presa.

Raed Arafat a subliniat insa ca trebuie analizat de ce una dintre ambulantele care deserveau orasul Balcesti a stationat timp de 45 de minute la o interventie in orasul Dragasani.

El a explicat ca, in cazul unui pacient inconstient, "trebuie pastrate caile respiratorii deschise, intr-o pozitie laterala, lucru ce a fost comunicat de catre operatorul" care a raspuns la primul apel telefonic.

El a prezentat filmul evenimentelor care s-au intamplat ieri in judetul Valcea.

  • Ora 9.29 primul apel, de la un vecin, prin 112, dirijat imediat catre serviciul de ambulanta

Din primele discutii a rezultat ca pacientul e lesinat

Se discuta ca se va trimite o ambulanta si se recomanda ca bolnavul sa fie mentinut intr-o pozitie latarala

Apelantul spune ca a plecat si intrerupe convorbirea

Se incearca reluarea convorbirii telefonice, nu se raspunde

  • Ora 9.37 Apelantul spune ca pacientul a plecat cu o masina particulara catre Balcesti

Se solicita sa intre in legatura cu cel care e in masina, i se spune ca nu are numarul

  • Ora 9.53 revine apelantul, comunicand numarul de telefon al persoanei din masina si spune ca se apropie de Balcesti

De cinci ori incearca sa ia legatura cu apelantul

La Balcesti a fost comunicat decesul pacientului de doi medici de familie care se aflau acolo. Ambulanta care a ajuns acolo a confirmat si ea decesul, in urma unei hemoragii cerebrale si alte afectiuni mai vechi.

El a subliniat ca, pe langa convorbirile telefonice si radio, toate ambulantele sunt urmarite permanent prin GPS iar din datele existente rezulta ca ambulanta a ajuns la Dragasani la ora 9 si cinci minute, iar la 9.45 min se afla inca acolo.

"In mod normal nu are voie sa ramana mai mult de 15 minute, mai ales daca are in spate o zona descoperita. Puteau fi castigate 30 de minute daca se respectau procedurile", a precizat Raed Arafat, care a adaugat ca motivul pentru care a stationat ambulanta va fi analizat foarte atent.

In plus, a notat el, avand in vedere structura de specialitati de la Balcesti - ginecologi, ORL, medicina interna - si faptul ca acesta facea parte din categoria patru din punct de vedere al urgentelor, era de preferat ca acest barbat sa fi fost transportat rapid la spitalele din Craiova sau Valcea, deoarece avea nevoie de asistenta de urgenta.

Cu cat te opresti mai mult la spitale care nu pot sa faca ceva pentru pacient cu atat se reduc mai mult sansele acestuia, a notat Raed Arafat.

Raed Arafat a prezentat si filmul evenimentelor in cazul celuilalt barbat care a decedat tot joi, in orasul constantean Baneasa, in ambulanta care il transporta de la spitalul din localitate, inchis la 1 aprilie, la Spitalul Judetean Constanta.

  • Ora 9.11 Se primeste un apel da la o farmacie, un angajat s-a simtit rau si s-a solicitat ambulanta

S-a comunicat ca ambulantele sunt la interventie dar va ajunge una in cel mai scurt timp

  • 9.23 a intervenit la telefon medicul de familie, care a confirmat suspiciunea de infarct
  • 9.27 a venit ambulanta, care a plecat la 9.30 spre Constanta. Timpul de interventie a fost de 19 minute.

In drum catre Constanta, starea de sanatate a pacientului s-a agravat, acesta intrand in stop cardiac.

Raed Arafat a precizat ca in acest caz are un singur repros: "Dispeceratul de la Constanta trebuia sa trimita masina de reanimare dupa telefonul medicului de familie. S-ar fi castigat 15 minute. Intr-adevar, aici e un aspect care trebuie analizat mai mult".