Corpul neinsufletit al lui Filaret Motco, decedat in urma atacului de la Centrul ONU de la Mazar-i-Sharif, in Afganistan, va fi adus in Romania vineri, 8 aprilie, la ora 8.10, cu o aeronava TAROM, pe Aeroportul militar Otopeni, urmand sa aiba loc si o ceremonie militara organizata de catre Ministerul Apararii Nationale, a anuntat, joi, purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe, Doris Mircea, informeaza Agerpres.

Filaret MotcoFoto: OSCE Academy

"Dupa efectuarea operatiunilor specifice de trecere a frontierei va fi organizata de catre MApN o ceremonie militara la Aeroportul militar Otopeni, urmata de un moment in care cunoscutii si prietenii apropiati vor putea sa prezinte un ultim omagiu. Va fi transportat cu o aeronava militara catre Suceava, de unde va fi preluat pentru ultimul drum spre Izvoarele Sucevei de catre o unitate specializata a MApN. Pe tot parcursul drumului, corpul neinsufletit va fi insotit de un reprezentant ONU. Funeraliile la Izvoarele Sucevei vor avea loc pe 9 aprilie", a precizat oficialul MAE.

Purtatorul de cuvant a mentionat ca Ambasada Romaniei la Islamabad se afla in contact permanent cu reprezentantii misiunii ONU de asistenta din Afganistan. Conform procedurilor, MAE a transmis comunicarile privind acest caz Ministerului Administratiei si Internelor, aceasta fiind institutia care gestioneaza baza de date cu evidenta populatiei si care a instiintat si familia cu privire la tragicul eveniment.

Expertul international Filaret Motco, in varsta de 43 de ani, a murit ca urmare a atacului din 1 aprilie asupra biroului Organizatiei Natiunilor Unite din Mazar-i-Sharif, Afganistan. El avea o impresionanta activitate in cadrul relatiilor internationale si al organizatiilor internationale. A mai participat la misiuni internationale in Centrul Operational ONU din Kandahar, in misiunile OSCE de teren din Tadjikistan, in Federatia Rusa, regiunea Caucazul de Nord-Cecenia, in Kirgizstan.