"Revenim la un ton normal, abordam constructiv ansamblul subiectelor de pe agenda bilaterala si avem de lucru impreuna pentru a gasi o formula prin care sa depasim si impasul legat de Schengen". Seful diplomatiei romane explica: "putem construi o solutie de compromis deocamdata in jurul propunerii germane care avanseaza scenariul unei aderari in etape", a declarat ministrul de Externe, Teodor Baconschi, intr-un interviu pentru RFI, la finalul vizitei oficiale de doua zile in Franta.

La finalul vizitei de doua zile in Franta, efectuata la invitatia omologului sau Alain Juppe, Baconschi a spus ca relatiile bilaterale, tensionate in ultima vreme in particular din cauza dosarului Schengen, par a intra din nou pe un fagas normal: "Putem socoti ca revenim la un ton normal, abordam constructiv ansamblul subiectelor de pe agenda bilaterala si avem de lucru impreuna pentru a gasi o formula prin care sa depasim si impasul legat de Schengen".

Ministrul roman de Externe mai spune ca discutiile au fost extreme de constructive. "Am inteles ca Franta acorda in continuare aceeasi importanta relatiei bilaterale cu Romania, in care vede un partener de lunga durata si ne-am propus sa gasim o solutie constructiva pentru a iesi din acest impas punctual".

In acest context, Teodor Baconschi explica, legat de problema Schengen: "Ne-am propus sa abordam subiectul Schengen la Bruxelles, in format COREPER cu toti cei 27 de membri ai UE... sunt argumente ca scepticismul francez poate fi depasit. Putem construi o solutie de compromis deocamdata in jurul propunerii germane care avanseaza scenariul unei aderari in etape, cu ridicarea mai intai a controalelor de la frontierele aeriene. In orice caz am gasit la Paris acelasi climat de prietenie, deschidere totala. Avem subiecte europene de interes comun...".

Seful diplomatiei romane mai spune ca "am cosemnat (dar se vor adauga si alte state europene) o scrisoarea catre presedintele CE, in care cerem o politica de simplificare a procedurilor pentru accesarea fondurilor europene - o problema importanta pentru dezvoltarea Romaniei.