Presedintele Traian Basescu a semnat, miercuri, in cartea de condoleante deschisa la Centrul de informare ONU pentru Romania, el solicitand ca mesajul sau sa ramana privat, relateaza Mediafax.

Seful statului a ajuns la Centrul de informare ONU la ora 13.05 si a fost intampinat de patru reprezentanti ai institutiei.

Traian Basescu a iesit dupa cinci minute si nu a dat nicio declaratie.

Potrivit reprezentantilor Centrului de informare ONU, seful statului a solicitat ca mesajul sau sa ramana privat.

Seful statului a transmis, sambata, un mesaj de condoleante familiei lui Filaret Motco, cetateanul roman ucis in Afganistan, mentionand ca atacurile impotriva personalului ONU sunt inacceptabile si ca partea romana solicita autoritatilor afgane sa ia masuri pentru ca autorii sa fie condamnati.

Centrul de Informare al ONU a postat, marti, pe site-ul sau, un mesaj in memoriam pentru cele sapte persoane care si-au pierdut viata in atacul de vineri impotriva birourilor ONU din Mazar-i-Sharif, oras situat in nordul Afganistanului.

Acestia sunt: Filaret Motco, Romania, 43 de ani, diplomat cu o cariera impresionanta in Armata, MAE, OSCE si ONU; Joakim Dungel, Suedia, 33 de ani, avocat international; Siri Skare, Norvegia, 53 de ani - fost locotenent colonel in Fortele Aeriene Regale Norvegiene, prima femeie pilot militar din istoria Norvegiei; Dil Prasad Gurung, Nepal, militar timp de 19 ani in Armata indiana; Chhabi Lal Purja Pun, Nepal, militar timp de 24 de ani in Armata indiana; Min Bahadur Thapa, Nepal, militar timp de 28 de ani in cadrul Armatei Indiei; Narayan Bahadur Thapa Magar, Nepal, militar timp de 19 ani in Armata Indiei.

In memoria victimelor, la sediul Natiunilor Unite din Romania s-a deschis o carte de condoleante.