Ministrul francez de externe, Alain Juppe, a reafirmat marti, la Paris, pozitia Frantei potrivit careia Romania are vocatia de a adera la spatiul Schengen si ca Franta recunoaste eforturile tarii noastre in pregatirea pentru aderare, insa Parisul considera ca mai sunt necesare eforturi pentru intrarea in Schengen, potrivit Agerpres.

''Am abordat chestiunea foarte sensibila a aderarii Romaniei la spatiul Schengen, intr-o maniera foarte amicala si deschisa. Am reafirmat cu aceasta ocazie pozitia franceza conform careia Romania are vocatia de a adera la spatiul Schengen - aderare care are loc de indata ce toate conditiile sunt indeplinite in acest sens'', a afirmat Alain Juppe dupa o intrevedere cu omologul sau roman, Teodor Baconschi.

Franta recunoaste eforturile considerabile realizate de Romania pentru aderarea la Schengen si este dispusa sa conlucreze pentru finalizarea a ceea ce considera a fi pregatirea tarii noastre pentru intrarea in Schengen, a mai precizat Alain Juppe.

La randul sau, Teodor Baconschi si-a exprimat speranta ca Romania si Franta ''vor putea conlucra, intr-o maniera constructiva in toate dosarele, pentru gasirea unei solutii realiste, convenabile pentru cele doua tari''.

''Personal, lucrez de cativa ani pentru impulsionarea dialogului politic. (...) Sunt convins ca vom putea conlucra pentru gasirea unei solutii si in chestiunea spatiului Schengen; acest dosar are si o componenta bilaterala, in sensul ca Romania ar dori sa coopereze cu toti expertii francezi pentru a furniza, in timp real, informatii complementare privind implementarea acquis-ului Schengen'', a afirmat seful diplomatiei de la Bucuresti.

In cadrul intrevederii, oficialul roman i-a adresat omologului sau francez invitatia de a efectua o vizita oficiala la Bucuresti.

Programul vizitei oficialului roman la Paris mai include convorbiri cu ministrul francez pentru afaceri europene, Laurent Wauquiez, (marti) si cu ministrul de interne, al teritoriilor de peste mari, al colectivitatilor teritoriale si al imigratiei, Claude Gueant. De asemenea, ministrul roman de Externe va avea intrevederi cu Jean-Francois Cope, secretar general al UMP, si cu membri ai "Cercle des Europeens", in cursul zilei de miercuri.