Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie, ca orice decizie judecatoreasca, se respecta, dar legea pe care dorim sa asumam raspunderea Guvernului se refera la problema reincadrarilor profesorilor cu salarii majorate cu 50%, a declarat, marti, premierul Emil Boc, inaintea intalnirii cu parlamentarii UDMR, transmite Agerpres.

"Decizia Inaltei Curti acopera perioada 1 octombrie 2008 - 31 decembrie 2009. Obiectul discutiei noastre nu este legat de acest interval de timp. Noi discutam de actuala situatie, cand e vorba de o noua problema - aceea a reincadrarilor cu salarii de 50%. Ori, Romania in acest moment, nu are solutii financiare pentru a acoperi majorarea salariilor profesorilor cu 50%, iar eu sunt obligat de interesele profesorilor. Stiu ca salariile nu sunt mari, dar trebuie sa tin la bugetul tarii si la stabilitatea economica", a subliniat premierul Emil Boc.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis, marti, admiterea recursului in interesul legii promovat de Colegiul de Conducere al Curtii de Apel Galati si de procurorul general al Romaniei. Urmare a deciziei, profesorii care au inaintat actiuni in instanta privind cresterile salariale stabilite conform Legii nr. 221/2008 vor avea castig de cauza, in urma deciziei Sectiilor Unite ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ).

Premierul Emil Boc, ministrul Muncii, Ioan Botis, si cel al Educatiei, Daniel Funeriu, discuta marti cu parlamentarii UDMR pe tema plafonarii salariilor profesorilor, dar si pe marginea Legii dialogului social.

Seful Executivului a declarat saptamana trecuta ca Romania nu isi poate permite sa plateasca astazi majorarea salariilor profesorilor cu 50%.

Boc a aratat ca Executivul a discutat in prima lectura un proiect de act normativ prin care sa fie stopat efectul majorarilor salariale acordate cadrelor didactice prin hotarari ale instantelor, acesta urmand sa fie trimis spre adoptare in Parlament, dupa ce va primi avizul Consiliului Economic si Social (CES).