Un lucrator vamal s-a spanzurat, luni, la domiciliul sau din Timisoara. Vamesul Tiberiu Oprea a facut parte din lotul celor nouasprezece lucratori vamali de la Moravita - Foeni, invinuiti in februarie, in cazul carora procurorii au dispus masura obligarii de a nu parasi tara pe o perioada de 30 de zile, informeaza Agerpres.

'El a fost gasit de sotie, in una din anexele locuintei. Victima nu a lasat niciun bilet in care sa-si explice gestul', a declarat pentru Agerpres purtatorul de cuvant al Politiei Timis, Marinela Apostolache.

Anchetatori se afla la fata locului si cerceteaza imprejurarile mortii vamesului.

Directia Nationala Anticoruptie a retinut, in total, 97 de persoane implicate in fapte de coruptie la vamile din vestul tarii.

Procurorii anticoruptie arata, intr-un referat cu propunerea de arestare a unui lot de la Vama Moravita, ca personalul si sefii Punctului de Trecere a Frontierei erau protejati de catre alti sefi ierarhici, "ajungandu-se pana la nivelul structurilor centrale".

"Gravitatea acestui cadru infractional este accentuata si de numeroasele referiri, rezultate din convorbirile ambientale aflate la dosar, ale membrilor gruparii criminale la perioada anterioara declansarii cercetarilor in acest dosar, cand, asa cum au evocat interlocutorii, se obtineau din aceasta activitate infractionala sume de bani de ordinul zecilor de mii si chiar sutelor de mii de euro pe fiecare tura de serviciu , precum si invocarea unei "protectii" din partea sefilor ierarhici, pana la nivelul structurilor centrale, obtinuta in schimbul remiterii unei parti din acele foloase", arata anchetatorii anticoruptie in documentul citat.

Traficantii de tigari nu erau controlati la Vama Moravita. Puteau aduce in tara si droguri sau arme

Traficantii de tigari puteau introduce in tara si droguri sau arme, pentru ca politistii de frontiera si vamesii la PTF Moravita nu faceau niciun control de frontiera, din discutiile lor rezultand ca luarea de mita era "un veritabil mod de viata" si singura "preocupare pe timpul serviciului".

Procurorii anticoruptie arata, intr-un referat cu propunerea de arestare a unui lot de la Vama Moravita, ca singura "interactiune" a vamesilor si politistilor de frontiera cu traficantii de tigari consta in primirea mitei.

"Fata de aceasta atitudine, se putea intampla oricand ca un traficant din aceasta grupare criminala sa se foloseasca de oportunitatea circumscrisa respectivului mod de operare si sa dea suma de bani convenita, cu titlu de mita, lucratorilor vamali si politistilor de frontiera pentru a i se tolera detinerea frauduloasa a unei anumite cantitati de tigari, in timp ce in autoturismul sau s-ar fi aflat, pe langa tigari, orice alte bunuri periculoase sau interzise la detinere, cum ar fi droguri, materiale explozive sau toxice, arme si munitie etc.", noteaza procurorii in documentul citat.