Romania si Bulgaria se afla la acelasi grad de pregatire tehnica pentru aderarea la Spatiul Schengen. O recunoastere politica a eforturilor lor este asteptata in lunile mai sau iunie. Raportul expertilor Schengen privind frontiera bulgaro-turca a fost prezentat luni, la Bruxelles. Este vorba despre o reevaluare intrucat Sofia nu a trecut primul examen, cel din ianuarie, scrie RFI.

Raportul, care va fi adoptat cel mai probabil in data de 5 mai la nivel de experti, contine si unele recomandari post-aderare.

Acestea vizeaza in principal gestiunea imigratiei nord-africane provenind din Turcia si un plan de gestiune a acordarii de azil.

Acum, Romania si Bulgaria indeplinesc cele sapte conditii tehnice pentru aderarea la Spatiul Schengen. Aici gasim modernizarea frontierelor terestre, aeriene si maritime si implementarea sistemului informatic SIS/SIRENE.

Surse europene au indicat pentru RFI ca Romania si Bulgaria ar putea obtine o aprobare ministeriala a acestor rapoarte tehnice in lunile mai sau iunie.

Din cauza pozitiei politice contrare a Frantei si a altor state membre, pentru moment doar concluzii ale Presedintiei Ungare a UE au fost adoptate in 24 februarie.

Iar o decizie politica pentru aderarea celor doua nu va fi luata in curand. Franta doreste ca detaliile tehnice expuse mai sus si indeplinite de cele doua tari sa fie completate cu unele politice.

Parisul va incerca in curand sa prezinte partenerilor europeni o lista de sase noi criterii care vizeaza eradicarea coruptiei si reforma justitiei in ambele tari. Aceste elemente trebuie reunite inainte de aderarea la Spatiul Schengen pe care, spune Franta, nimeni nu ar trebui sa o grabeasca.