"Nimeni dintre cei care reprezinta opozitia nu poate sa spuna despre acest minister (Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului - n.red.) ca nu i-a fost un real ajutor. Daca vreunul dintre presedintii consiliilor judetene spune chestiunea asta argumentat, eu imi dau demisia maine. Nu exista asa ceva. Nu exista in momentul de fata, pentru toti presedintii consililor judetene, indiferent de apartenenta politica decat ajutor pentru ca interesul national este sa cheltuim banii europeni", a declarat duminica Razvan Murgeanu (PDL), secretar de stat in Ministerul Dezvoltarii, citat de Mediafax.

El a aratat ca o asteptata oricand pe Ramona Manescu, europarlamentar PNL sa "o lamureasca pe aceasta" si sa-i prezinte datele ministerului. "De vorbit e foarte usor pentru a ne afla in treaba, fara a avea date. (...) As putea sa inteleg preocuparea unui europarlamentar pentru chestiunea asta, daca n-ar fi tendentioasa", a mentioant Razvan Murgeanu.

El a mai spus ca Planul Operational Regional manageriaza 4,3 miliarde de euro prin intermediul MDRT, precizand ca exista 1.210 contracte in valoare de 3.410.000.000 euro: "Cati bani s-ar fi dus la primariile portocalii in detrimentul altora, lucrurile nu au nicio legatura cu adevarul. Logica acestui program nu tine de ce primarie sau ce judet il are unul sau altul dintre partide".

Murgeanu a precizat ca, dupa ce a auzit acuzatiile liberalilor, a intocmit duminica dimineata o situatie pe axa 2 drumuri judetene, care a fost inchisa cel mai repede, situatia fiind impartita pe culori politce, care arata ca PDL a beneficiat de 491 milioane de euro, PNL 155 milioane de euro, PSD 538 milioane de euro, iar UDMR 81 milioane de euro. El a mai spus ca a facut aceasta situatie desi considera ca impartirea pe culori politice a fondurilor alocate reprezinta "o aberatie".

Europarlamentarul liberal Ramona Manescu a declarat, duminica, intr-o conferinta de presa, ca va propune in PE, in Comisia de Dezvoltare Regionala, ca Romania sa fie obligata sa ia masuri de accesare corecta a fondurilor europene. Ea a precizat ca va propune adoptarea urmatoarelor masuri: modificarea legislatiei nationale privind eligibilitatea, ceea ce implica rabursarea rapida a TVA catre beneficiar, declararea costurilor eligibile pe baze forfetare, simplificarea ghidului general si cel al solicitantului, in sensul ca acest ghid sa cuprinda doar criteriile impuse de CE.

"E suparator pentru doamna Udrea ca nu o sa poata da bani pentru salile de sport si primarii portocalii", a spus Ramona Manescu. Ea a aratat ca va propune si standardizarea procedurilor de achizitii publice, dar si renuntarea la aplicarea procedurii de achizitii publice si IMM-urilor.

"S-au obisnuit sa faca caietele de sarcini dupa chipul si asemanarea firmelor care trebuie sa castige licitatiile. Asta ii va incomida (pe membrii Guvernului, n.r.) (...) Probabil ca, luand aceste masuri, doamna Udrea va dormi si mai putin, si probabil tot Guvernul, pentru ca vor trebui sa dea explicatii si sa faca ce au de facut", a incheiat Ramona Manescu.