Pozitia Guvernului Romaniei de a nu permite reluarea adoptiilor internationale ramane ferma, desi exista "un lobby" din partea mai multor state europene si din partea SUA in acest sens, a declarat, duminica, ministrul de Externe Teodor Baconschi la Pro Tv, potrivit Mediafax.

Teodor BaconschiFoto: Agerpres

Chestionat in legatura cu nota atribuita Wikileaks referitoare la adoptiile internationale, seful diplomatiei a afirmat ca acest subiect a ramas pe agenda cu SUA, insa Guvernul de la Bucuresti si-a fixat o linie politica diferita.

"Am oprit adoptiile internationale si bine am facut. Erau in discutie cazuri deja deschise, angajate, care in mod normal ar fi trebuit finalizate, dar n-am urmarit problematica ", a spus el referindu-se la cazurile de adoptii internationale demarate si nefinalizate mentionate de nota Wikileaks.

Intrebat daca au existat cereri explicite de reluare a adoptiilor internationale, ministrul de Externe a admis ca "Sigur ca da. Si acum avem lobby din partea mai multor state europene si din partea prietenilor nostri americani in aceasta directie, dar pozitia Guvernului este ferma: nu vom relua adoptiile internationale".

  • Baconschi: Si diplomatii romani trimit telegrame

Ministrul roman de Externe a mai afirmat ca si diplomatii romani trimit "telegrame" precum cele ale SUA, doar ca "stilul comunicarilor diplomatice de la noi este un pic mai retinut, mai sobru, nu pot sa spun ca am delicii stilistice in momentul in care parcurg semnalarile zilnice sau sintezele ".

"Toti ambasadorii nostri isi constituie pe durata misiunii o retea de contacte politice, economice, academice si se intalnesc zilnic cu interlocutori din tara respectiva, trimit telegrame", spune Teodor Baconschi.

In ceea ce priveste securitatea informatiei la MAE, ministrul a explicat ca acesta este la standarde NATO:

"Avem standarde de securizare a informatiilor clasificate la nivelul NATO si pana in prezent nu s-au intamplat scurgeri de informatii din sistem. (...) Au nivele diferite de clasificare. De exemplu in Wikileaks a intrat nivelul de jos, primul nivel de clasificare si, evident, in functie de sensibilitatea informatiilor transmise, cel care produce documentul si stabileste si destinatarii lui, stabileste si nivelul de secretizare ".

El a mai spus ca nu este necesara o inasprire a sistemului de securizare a informatiei la MAE dupa scurgerea catre presa a documentelor diplomatice americane. "Suntem pe un standard consacrat in NATO si avem metode de criptare a transmisiunilor cu coduri aleatorii care se schimba foarte des (...) Nu putem lua masuri peste ce avem la ora actuala pentru ca avem cel mai bun sistem functional".

Intrebat daca oficialii romani sunt neinstruiti din moment ce nu s-au gandit ca informatiile furnizate la ambasada ar putea aparea, ministrul a spus: "N-am cum sa ma pun in pielea fiecarui demnitar roman care a trecut pe la ambasada SUA din Bucuresti. Oamenii au grade de responsabilitate obiectiva si subiectiva destul de diferite, nivele de educatie destul de fluctuante. Asta e. Avem o clasa politica pe masura societatii noastre. Daca vrem mai mult, trebuie sa selectionam altceva (...) Sunt multe lacune in comportamentul international al elitei noastre politice. Cei care vin pe filiera diplomatica si ajung in viata politica sunt si mai instruiti. Cunosc cum trebuie sa te porti, care sunt limitele, ce se face si ce nu se face".