O telegrama din 2008, clasificata “Confidential” si intitulata “Dinu Patriciu de la Rompetrol despre energie in Balcani si Marea Neagra”, relateaza o intalnire dintre oficialii Ambasadei SUA si magnatul roman Dinu Patriciu. In cadrul discutiei, Patriciu ar fi prezentat solutia prin care Romania putea sa scada pretul gazelor de import prin dezvoltarea de capacitati de stocare.

Vezi fragmentul relevant din telegrama:

“Patriciu, cel mai bogat roman, cu o avere estimata la 3 miliarde de dolari este o prezenta veche pe scena politica din Romania. Intrebat cat de pregatita este Romania sa isi apere propriile interese, el a comentat ca strategia securitatii energetice si alte aspecte ale politicii sunt complicate de tensiunea politica nesanatoasa intre presedintele Basescu si premierul Tariceanu. BNR este singura entitate care pare preocupata de sanatatea economiei si reactioneaza rational, a spus el. <>.

Patriciu a continuat observand ca Romania are multe instrumente prin care sa abordeze securitatea energetica, dar aceasta necesita decizii politice pentru care actuala conducere politica este nepregatita sa le faca. De exemplu, structura geologica a Romaniei si numeroasele puturi depletate reprezinta locuri ideale de stocare a gazului, a spus el. Producatorul de gaz Romgaz, o companie de stat, detine peste 200 de licente pentru puturi depletate care ar putea fi scoase la licitatie in mod transparent pentru depozitarea gazului. Numeroase companii, mici sau mari, locale sau din afara, ar fi interesate, s-a gandit el. Guvernul Romaniei a spus ca se teme ca Rusia ar domina depozitarea gazelor, dar Gazprom nu putea cumpara toate spatiile de depozitare, potrivit lui Patriciu. Chiar daca ar cumpara 20% din spatiile de depozitare a gazului nu ar putea controla piata. Capacitatile de depozitare a gazului ar permite achizitionarea de gaz mai ieftin in perioada de vara si ar scadea costurile pentru consumatorii romani. Patriciu a sustinut ca Gazprom este obligata prin contract sa vanda. Cu toate acestea, in opinia sa, dezvoltarea de capacitati de stocare ar trebui sa astepte pana dupa alegerile din Romania deoarece actualul guvern nu pare capabil sa ia o decizie. Compania de stat Romgaz este << un dinozaur condus de un birou politic>> (“dinosaur with politburo leadership” in original – n.red) careia ii lipseste capacitatea de a dezvolta proiecte. Gaselnita Guvernului de a crea o noua companie energetica nationala care sa reuneasca entitatile disparate care sunt inca in mana statului va esua din aceleasi motive. Companiile energetice de stat sunt neperformante si ineficiente si reprezinta un balast pentru dezvoltarea economica, a spus Patriciu.”