Republica Moldova se pregateste pentru inceperea negocierilor cu Uniunea Europeana in privinta realizarii acordului pentru o zona de liber schimb, sperand ca lansarea acestui proces sa fie in al doilea semestru al acestui an, pe durata presedintiei Poloniei la Consiliul European, a declarat vineri ambasadorul moldovean la Bucuresti, Iurie Renita, relateaza Agerpres.

"Comisia Europeana a conditionat demararea negocierilor privind acordul cu obtinerea unei evaluari pozitive din partea expertilor europeni cu privire la recomandarile cheie. Suntem in asteptarea mandatului CE pentru demararea negocierilor, pe care o speram cat mai curand posibil si contam pe sustinerea statelor membre UE", a spus ambasadorul Renita.

El a adaugat ca autoritatile de la Chisinau sunt constiente ca acest proces este de durata si dificil, iar punctul de plecare il constituie realitatile din Republica Moldova.

De asemenea, oficialul moldovean a aratat ca, daca in urma cu doi ani relatiile comerciale cu tarile UE, exceptand Romania, erau mai modeste, dupa venirea la guvernare a Aliantei pentru Integrare Europeana s-au 'creat posibilitati pentru reorientarea si diversificarea exporturilor'.

"Anterior, Rusia era principalul destinatar al exporturilor. Ne bucuram ca Uniunea Europeana, tarile europene au inceput sa preia circa 5 - 10% din exporturi, e o tendinta pe care vrem sa o consolidam. Recenta decizie a Parlamentului European de a dubla cota in special a exporturilor de vinuri este o confirmare ca orientarea noastra este una buna si ca partenerii europeni manifesta flexibilitate si deschidere fata de Republica Moldova si e de datoria noastra sa valorificam aceasta deschidere", a mai spus ambasadorul Renita.

Prezent la conferinta, consilierul prezidential pentru afaceri europene, fostul comisar Leonard Orban, a reiterat ca Romania isi doreste ca, intr-un orizont oarecare de timp, Republica Moldova sa devina stat membru UE, iar aceasta este o constanta a demersurilor Romaniei pe diferite niveluri.