Campaniile de eutanasiere a maidanezilor nu sunt sprijinite de o buna parte a populatiei, sunt costisitoare, ineficiente si aduc Romaniei un important deficit de imagine, sustine Asociatia "Save the Dogs" intr-o scrisoare deschisa adresata membrilor Comisiei de Administratie Publica, Amenajarea Teritoriului si Echilibru Ecologic din Camera Deputatilor.

"Cel mai important mesaj pe care dorim sa-l transmitem este acela ca, prin eutanasie, cainii de pe strada nu o sa dispara. A existat o lege de eutanasiere intre 2001 si 2008 si numarul cainilor de pe strada nu s-a diminuat. Din 2008 a continuat eutanasierea in multe orase din Romania, de exemplu la Constanta au fost omoriti aproximativ 8.000 caini pe an, in Brasov 11.000. Rezultatele nu se vad decat in inavutirea celor care au facut o afacere din suferinta cainilor. Numarul cainilor de pe strada pe termen mediu si lung va ramine constant", se arata in scrisoarea Asociatiei catre parlamentari.

"Faptul ca Programul National de Sterilizare, singura solutie viabila pe termen mediu si lung, a fost blocat in Camera Deputatilor mai bine de 3 ani, si faptul ca astazi, in momentul in care ne apropiem cu pasi repezi de alegerile locale, Comisia de Administratie Publica propune cu o graba suspecta sa ne reintoarcem la eutanasie ne face sa credem ca alesii nostrii nu sunt de fapt interesati sa rezolve aceasta problema. Cel mai probabil, presiunile primarilor carora le este frica de rezultatul alegerilor, dupa ce 3 ani nu au facut nimic, determina acesta reactie a unei parti a membrilor comisiei", se mai arata in scrisoare.

Potrivit Asociatiei Save the Dogs, numarul de persoane muscate de caini a ramas relativ constant de-a lungul timpului. "Se observa ca, in ultimii 10 ani, anul in care au fost muscati de caini cei mai multi oameni a fost 2005, cu 14.928 muscaturi, cand se eutanasia de 4 ani deja, fata de 13.220 in 2010 (Conform Institutului National de Boli Infectioase Prof. Dr. Matei Bals)", arata reprezentantii asociatiei.

"Singura solutie, cercetata si documentata timp de opt ani de Organizatia Mondiala a Sanatatii, ramane la indemana noastra, Programul National de Sterilizare a Cainilor cu sau fara Detinator", explica asociatia.