O telegrama din 2006 clasificata “Confidential” si intitulata “Fisura adancita in coalitia de guvernare” noteaza ca insideri ai PSD au dezvaluit oficialilor americani ca la acea vreme presedintele Traian Basescu ar fi avut relatii din ce in ce mai bune cu unii liderii PSD. “Mai multe contacte ne-au subliniat faptul ca la inceputul anilor '90 Basescu si fondatorul PSD Ion Iliescu au fost aliati politici. Cei doi pastreaza relatii cordiale si impartasesc o nota populista”, se mai noteaza in telegrama.

Vezi mai jos fragmentele relevante din telegrama:

“Un consilier apropiat al presedintelui PSD Mircea Geoana s-a confesat ofiterilor pe probleme politice din cadrul ambasadei ca Geoana este constient ca PSD are de castigat pe masura ce neintelegerile dintre PNL si PD devin mai pronuntate. Acelasi consilier a evaluat ca de vreme ce Geoana n-ar putea spera niciodata ca ar putea sa-l invinga pe Basescu intr-o cursa prezidentiala, cea mai buna optiune la care poate spera pentru o pozitie de importanta nationala este aceea de premier sub Basescu. Consilierul a spus ca acesta posibilitate a castigat in importanta in calculele lui Geoana pentru propria persoana si pentru partid. Alti insideri PSD ne-au spus ca Basescu avea relatii din ce in ce mai bune cu lideri PSD, in special dupa inlaturarea din pozitii cheie a fostului premier PSD Adrian Nastase, pe care Basescu il vede extrem de corupt”.

“Comentariu: In ultimele saptamani lupta acerba din interiorul coalitiei a scos in evidenta tensiunea crescanda dintre Basescu si Tariceanu si dintre cele doua partide mari ale coalitiei aflata la guverare. Cu numai cateva luni in urma, politicieni importanti din PNL si PD ne-au spus ca in ciuda scurtelor certuri publice, a relatiilor personale reci dintre presedinte si premier, coalitia dintre cele doua partide functiona bine. Acum, viabilitatea pe termen lung a coalitiei pare sa fie pusa tot mai mult sub semnul intrebarii. De pe margine meciul dintre PNL si PD este urmarit de fostul partid de guvernamant PSD, care si el la randu-i este slabit in ultimele luni de o serie de acuzatii de coruptie formulate impotriva unor lideri importanti. Cu toate acestea, in viitorul nu foarte indepartat PSD s-ar putea regasi din nou intr-o coalitie de guvernare, fie prin sprijin parlamentar indirect pentru un guvern minoritar condus de PNL sau PD, fie prin participare directa in guvern. Controversata colaborare ad-hoc a delegatilor PD si PSD pe temna CNSAS s-ar putea sa se dovedeasca o prevestire a unei colaborari intre PD si PSD, in special daca alianta PD-PNL continua sa se faramiteze atat la nivel local, cat si la nivel national. Intr-adevar, mai multe contacte ne-au subliniat faptul ca la inceputul anilor '90 Basescu si fondatorul PSD Ion Iliescu au fost aliati politici. Cei doi pastreaza relatii cordiale si impartasesc o nota populista. Desi unii in Bucuresti continua sa vorbeasca despre posibilitatea unor alegeri anticipate, o reconfigurare a coalitiei de guvernamant care sa includa o posibila intelgere PSD-PD, pare cel putin la fel de probabila. Sunt sanse ca mariajul tot mai dificil dintre PD si PNL sa se rupa, insa probabil nu inainte de ianuarie 2007."