Aproximativ 70 de pensionari din mai multe orase din tara au pichetat, miercuri, in Capitala, la sediul PDL si ministerele Muncii si Sanatatii, cerand cresterea punctului de pensie, eliminarea coplatii pentru asistenta medicala si a contributiei de 5,5% pentru asigurarile de sanatate, transmite Mediafax. Ministrul Ioan Botis a iesit din sediu pentru a discuta cu protestatarii.

"Nu promit nimic, asa cum nu promit de obicei mai multe decat se poate da in limita posibilitatilor, in limita a ceea ce poate oferi in prezent economia romaneasca", le-a spus Botis celor 70 de pensionari care protesteaza in fata sediului Ministerului Muncii.

Dupa mai multe minute de discutii, timp in care pensionarii i-au reprosat ca au pensii mici, ca platesc mult pentru medicamente si ca nu mai au bani sa isi plateasca datoriile, ministrul Muncii le-a spus ca nu le poate da un raspuns pe loc la nemultumirile lor, dar ii invita la discutii pe 7 aprilie, la sediul MMFPS.

Unii protestatari i-au multumit ministrului ca a iesit in strada sa stea de vorba cu ei, spunandu-i ca a facut "un lucru mare" ca a iesit sa discute cu "un nimeni".

Botis le-a raspuns ca nu ii considera "un nimeni", pentru ca datorita voturilor lor a ajuns ministru al Muncii. El a precizat ca a iesit sa discute cu ei pentru ca este constient de problemele lor, dar sa nu ii ceara promisiuni.

Pensionarii cer cresterea valorii punctului de pensie la 45% din salariu minim brut pe economie, eliminarea coplatii asistentei medicale, eliminarea contributiei de 5,5% pentru asigurarile de sanatate aplicate celor cu pensii sub 1.000 de lei si asigurarea in continuare a medicamentelor pe retetele compensate.

In sedinta de guvern de miercuri, premierul Emil Boc a declarat ca prioritatea Executivului este securitatea pensiilor, adica plata acestora la timp, iar cresterea acestora nu se va face pe criterii populiste, ca 'pomana electorala', ci numai cand maririle vor fi acoperite de cresterea economica, potrivit Agerpres.

"Cu privire la mitingurile organizate de catre pensionari, pe care le-am vazut si eu astazi in Bucuresti, vreau sa-i asigur pe toti pensionarii din Romania ca, impreuna cu colegii mei, stim cat de greu o duc in aceasta perioada de final al recesiunii economice. Tocmai de aceea, datoria mea ca premier si a noastra ca si Guvern este sa ne asiguram ca pensiile vor putea si vor fi platite la timp. Ar fi mult mai usor pentru noi sa anuntam cresteri de pensii iresponsabile pentru voturi asa cum au facut cei de dinaintea noastra. Important este sa le spunem pensionarilor ce trebuie spus, argumentat pe baza de date si situatie economica si mai putin sa ne uitam dupa politica aducatoare de voturi", a afirmat premierul.

Seful Executivului a aratat ca, pana in acest moment, Guvernul a reusit plata la timp a pensiilor si, mai mult, in acest an s-a reusit o usoara crestere pentru pensionarii din grupele I si II de munca.

"Stiu ca aceste cresteri sunt mici, dar atat poate sa ofere statul in acest moment. Pe primul loc, din punctul nostru de vedere, trebuie sa fie securitatea pensiilor si orice crestere a lor trebuie sa fie facuta doar daca suntem siguri ca exista bani si economia isi poate permite", a mentionat primul-ministru.