"De peste patru ani, UE si altii din comunitatea internationala au impulsionat Romania sa prinda un <> in lupta anti-coruptie. Desi nu s-au dat pana acum condamnari, Guvernul Romaniei se pare ca a tras cu harponul in doua dintre cele mai mari <> din tara (n.r. Adrian Nastase si Dinu Patriciu)", se arata intr-o telegrama trimisa in 2006 la Washington de Ambasada SUA din Romania si consultata de HotNews.ro. Subiectul telegramei: "Lupta anti-coruptie din Romania se incinge - Fostul premier Nastase, Baronul petrolului Patriciu se confrunta cu un control sporit".

"Prin inculparea lui Nastase si posibila arestare a lui Patriciu, oficialii guvernului roman si procurorii au marit substantial miza in lupta continua impotriva coruptiei la nivel inalt. De peste patru ani, UE si altii din comunitatea internationala au impulsionat Romania sa prinda un <> in lupta anti-coruptie. Desi nu s-au dat pana acum condamnari, Guvernul Romaniei se pare ca a tras cu harponul in doua dintre cele mai mari <> din tara - un fost premier si inalt membru al parlamentului; si unul dintre cei mai importanti directori din industria petroliera din tara cu legaturi directe catre unul dintre partidele prezente la guvernare. Daca Basescu este sau nu in spatele investigatiilor - precum si cine va fi urmatoarea tinta a procurorilor - ramane un subiect intens speculat atat in interiorul partidelor de guvernamant, cat si a celor din opozitie. Despre Basescu se stie ca comunica direct cu Procurorul General Ilie Botos si multi il percep pe Botos ca fiind <>, desi, in mod ironic, el a fost numit in functie de fosta guvernare PSD-ista. Botos si procurorii sai, insa, insista asupra faptului ca ei opereaza independent. Un alt semn de intrebare este ce rol au serviciile de informatii in a gasi date despre cazurile de coruptie din tara", apare scris in telegrama.

"Alta grija comuna, pe care au exprimat-o recent reprezentanti ai societatii civile in timpul unei intalniri cu ambasadorul, este ca liderii politici vor slabi sau vor abandona eforturile anti-coruptie dupa o decizie finala a Comisiei Europene in ce priveste data de aderare (n.r. a Romaniei la UE). Acest punct de vedere a fost reiterat si sefului directiei politice a ambasadei de un parlamentar al opozitiei care a spus ca tuturor <> din Parlament le este <>. El a opinat ca <> parlamentarii vor trebui sa <>, in caz contrar acesta ar putea sa <>", incheie telegrama.