"Melescanu a insistat pe problema extinderii sistemului de aparare anti-racheta si pe teritoriul Romaniei si si-a exprimat ingrijorarea ca Romania ar putea fi tintita de Iran in cazul unui conflict Israel-Iran", se arata intr-o telegrama a Ambasadei SUA din anul 2008 si consultata de HotNews.ro. Subiectul telegramei: "Intalnirea Secretarul adjunct cu ministrul roman al Apararii Melescanu, 24 septembrie, 4 PM, Washington D.C."

"Ministrul Apararii Melescanu a facut observatia ca Turcia si Rusia intentionau sa mentina Marea Neagra sub controlul lor. Romania se opune pastrarii Marii Negre in afara contextului international si, in special, cel al NATO. In promovarea politicii Romaniei, un exercitiu naval recent al NATO in Marea Neagra a fost foarte important in ilustrarea legaturii dintre Marea Neagra si NATO. Flota ruseasca de la Marea Neagra ramane un motiv de ingrijorare pentru strategii militari romani. Intr-o miscare care aduce aminte de Razboiul Rece, rusii au urmarit de aproape manevrele NATO. Melescanu si-a exprimat si cateva griji referitoare la faptul ca instabilitatea interna a Ucrainei ar putea afecta furnizarea de gaze naturale catre Romania", se arata scris in documentul Ambasadei.

Telegrama continua: "Despre Georgia, Melescanu a facut observatia ca Rusia "joaca dur" si crede ca este important ca membrii aliantei sa nu permita Rusiei sa stabileasca agenda NATO. El si-a exprimat regretul fata de faptul ca observatorilor romani in noua misiune UE nu li s-a permis inca accesul in zonele ocupate din Georgia si, in consecinta, au ramas in Tbilisi. Cazul georgian, potrivit lui Melescanu, a fost instructiv pentru ca a aratat ca conflicte inghetate, precum cele din Transnistria si Nagorno-Karabah, necesita o rezolvare activa".

"Ministrul Apararii Melescanu i-a amintit Secretarului adjunct ca teritoriul Romaniei este in afara umbrelei formate de planificata desfasurare a sistemului de aparare anti-racheta in Republica Ceha si Polonia. Si-a exprimat ingrijorarea ca negocierile P5+1 cu Iran avansau foarte putin si ca Israel ar putea opta sa loveasca primul. In acest caz, Melescanu a avertizat ca Romania se afla in raza rachetelor iraniene lansate ca raspuns. Potrivit lui Melescanu, NATO a ramas mult in urma SUA in dezvoltarea unei abordari politice fata de apararea anti-racheta si are nevoie de un sistem de avertizare coordonat din timp impotriva atacurilor cu rachete balistice. In aceasta privinta, Romania cauta sisteme anti-aeriene AEGIS pentru fregatele fortelor sale navale ca o solutie provizorie de aparare anti-racheta. Secretarul adjunct a spus ca intelege ingrijorarile Romaniei si a promis ca va ridica problema Secretarului de Stat pe Aparare Gates", scrie telegrama.

Nota redactiei: Textul dintre ghilimele reprezinta traducerea textului asa cum apare el in telegramele Ambasadei SUA.