Vicepresedintele Senatului Dan Voiculescu (PC) a declarat, luni, comentand pe marginea informatiilor prezentate in telegramele WikiLeaks, ca el nu este unul dintre cei care conduc Romania, relateaza Mediafax. HotNews.ro a publicat duminica mai multe telegrame ce ar fi fost trimise Departamentului de Stat de la Washington de misiunea diplomatica americana din Romania.

Dan VoiculescuFoto: Rompres

Intrebat de ziaristi in legatura cu continutul telegramelor prezentate, Dan Voiculescu a raspuns: "Cine este WikiLeaks?".

Voiculescu a afirmat ca Romania nu este detinuta, ci este condusa. "Eu nu conduc Romania", a adaugat presedintele fondator al PC.

"In timp ce zeci de baroni locali au aparut dupa 1989, un mic grup de persoane foarte influente continua sa exercite o influenta semnificativa in politica din Romania. (...) Multi pastreaza legaturi obscure cu fosta Securitate din Romania sau cu persoane din serviciile de informatii si isi promoveaza interesele personale prin intermediul trusturilor media pe care le detin", se arata intr-o telegrama clasificata drept confidentiala, din 2007, trimisa Departamentului de Stat de Ambasada SUA la Bucuresti.

Subiectul telegramei consultate de HotNews.ro: "Bani si politica: cine detine cu adevarat Romania?"

In cadrul documentului este realizat un top cinci al oligarhilor din Romania, precum si al baronilor locali. Printre ei: Dinu Patriciu, Dan Voiculescu, Sorin Ovidiu Vantu, Ioan Niculae, Gigi Becali si Attila Verestoy.

Iata ce scrie telegrama despre Dan Voiculescu:

"Senatorul Voiculescu conduce Partidul Conservator (PC), este actionar majoritar in grupul de afaceri Grivco si controleaza Intact Media Group (care controleaza trei statii importante de televiziune, al doilea ziar ca tiraj, Jurnalul National, si saptamanalul Saptamana Financiara, printre alte active). In iunie 2006, a fost declarat oficial colaborator al Securitatii sub numele de cod ᅡFelixᅡ, impiedicandu-l sa preia functia de vicepremier. Desi a insistat ca rolul sau din trecut in Securitate nu a fost mai mare decat al romanului de rand si ca si-a servit tara castigand valuta, pozitia sa din perioada comunista de manager al unei companii in spatele careia se afla Securitatea sugereaza ca a fost mai degraba ofiter de rang-inalt al Securitatii, decat un simplu colaborator (conform telegramei de referinta B). Oponent virulent al lui Basescu si unul dintre liderii miscarii de suspendare si inlaturare a presedintelui, Voiculescu a fost acuzat in instanta in primavara lui 2007 de spalare de bani. Prima motivatie a lui Voiculescu, si de fapt adevaratul scop al partidului sau, este sa-i protejeze interesele de afaceri. Ii lipseste un program politic sau o ideologie limpede si isi aliniaza partidul oportunist. Voiculescu nu este singurul politician pentru care imbogatirea personala este principala motivatie. George Copos, un aliat al Partidului Conservator al lui Voiculescu si vicepremier, are o avere estimata la 420 de milioane de dolari si este in mod cert din aceeasi stofa, desi averea sa este centrata pe industria hoteliera; el este, probabil, cel mai bine cunoscut ca proprietarul unei echipe de fotbal de top din Romania, Rapid. Averea familiei Voiculescu este de aproximativ 500 de milioane de dolari in 2006".