"Anca Ilinoiu, consilierul prezidential pe afacerile externe, a transmis <> ca Statele Unite sa fie de acord sa aprovizioneze Romania cu un milion de doze de vaccin H1N1", se arata intr-o telegrama neclasificata, dar marcata ca sensibila, trimisa de Ambasada SUA la Washington in noiembrie 2009. Subiectul telegramei: "Cerere pentru asistenta cu vaccin H1N1"

"Ambasadorul a fost contactat pe 4 noiembrie de catre Anca Ilinoiu, Consilierul prezidential pe afacerile externe, care a transmis <> ca Statele Unite sa fie de acord sa aprovizioneze Romania cu un milion de doze de vaccin H1N1, iar in schimb Romania sa livreze un numar echivalent de doze produse in tara atunci cand vaccinul va primi aprobarea finala, probabil undeva spre sfarsitul lunii noiembrie", se arata in telegrama redactata de catre Ambasada SUA.

In telegrama se spune ca cererea presedintelui vine "pe fondul titlurilor senzationaliste din media si pe fondul nelinistii sociale din tara asupra subiectului H1N1".

In telegrama se spune ca Institutul roman Cantacuzino deja produce vaccinul, dar ca Executivul a ramas blocat cu peste un milion de doze pentru ca nu a primit inca ultima aprobare regulatorie pentru a le distribui. "Planurile Ministerului Sanatatii sa achizitioneze vaccinuri H1N1 aprobate deja din strainatate au fost suspendate dupa ce a devenit clar ca niciun vaccin produs afara nu va putea fi achizitionat decat undeva in 2010", se precizeaza in document.

Telegrama se incheie cu o cerere la Washington de a "ghida" Ambasada de la Bucuresti cum sa raspunda cererii presedintelui.

Nota redactiei: Textul dintre ghilimele reprezinta traducerea textului asa cum apare el in telegramele Ambasadei SUA