"Ne vine greu sa credem ca Boc ar fi luat asemenea masuri precipitate si sa-l dea afara pe Nica (n.r. Dan Nica, PSD, fost ministru de Interne) fara sa aiba aprobarea lui Basescu inainte (...) iar Basescu ar fi putut sa orchestreze toata chestiunea pentru a-si mari imaginea de forta unificatoare inaintea alegerilor prezidentiale din 22 noiembrie", se arata intr-o telegrama confidentiala trimisa de Ambasada SUA la Washington in 2009. Subiectul telegramei: "Coalitia se clatina - Va salva capitanul Basescu corabia?"

Intr-o telegrama trimisa la Washington de catre Ambasada SUA la Bucuresti se vorbeste despre scandalul din septembrie 2009 cand Premierul Emil Boc l-a demis pe Dan Nica (PSD) de la sefia Ministerului de Interne si a cerut PSD-ului sa propuna un inlocuitor in 24 de ore.

"Este putin probabil ca Boc sa fi provocat aceasta criza fara sa aiba aprobarea lui Basescu, iar Basescu ar fi putut sa orchestreze toata chestiunea pentru a-si mari imaginea de forta unificatoare inaintea alegerilor prezidentiale din 22 noiembrie", se relateaza in telegrama.

In document se vorbeste si despre intalnirea pe care Basescu a avut-o cu Emil Boc si presedintele PSD Mircea Geoana la Cotroceni pentru a solutiona problema.

"In felul sau nepartizan si diplomatic, Basescu a declarat ca nu va face nimic impotriva lui Nica si ca daca acesta va parasi cabinetul atunci Emil Boc ar trebui sa nominalizeze un inlocuitor de la PSD sau un 'tehnocrat neutru' - nu un politician PDL cum ar fi Blaga a carui numire ar creste neincrederea intre partide", scrie telegrama.

La final, intr-un comentariu propriu al ambasadei SUA, marcat ca atare in telegrama, se spune ca: "Ne vine greu sa credem ca Boc ar fi luat asemenea masuri precipitate si sa-l dea afara pe Nica fara sa aiba inainte aprobarea lui Basescu, iar reprezentatia lui Basescu din fata camerelor a lustruit imaginea sa de arbitru neutru fata de cea de partizan".

Nota: Textul dintre ghilimele reprezinta traducerea textului asa cum apare el in telegramele Ambasadei SUA