Intr-o telegrama din 2009 a Ambasadei SUA clasificata “Confidential”, liderul PDL Vasile Blaga este citat de oficialii americani cu caracterizari la adresa adversarilor politici Marian Vanghelie, Crin Antonescu si Ludovic Orban. “Blaga l-a catalogat pe Vanghelie ca «unealta» unei clici obscure din Ministerul de Interne”, noteaza oficialii americani in telegrama. In acelasi document se mentioneaza ca generalul Voicu (Catalin Voicu, n.red.) a fost sustinut de Vanghelie pentru a ocupa functia de ministru de Interne, insa nu este clar daca informatia a parvenit de la Vasile Blaga sau este informatie adaugata de reprezentantii ambasadei.

Telegrama intitulata “Ministrul dezvoltarii regionale Vasile Blaga: populatia vrea stabilitate”, din 2009, relateaza intalnirea dintre un oficial al ambasadei si ministrul Vasile Blaga. Intreaga discutie, dupa cum este relatata in telegrama, s-a concentrat in jurul alegerilor pentru Parlamentul European (PE) din 2009 si a viitoarei campanii prezidentiale de la finalul anului.

In prima parte a telegramei, Vasile Blaga a relatat ca PDL urma sa duca o campanie electorala austera pentru alegerile pentru PE. Vasile Blaga i-a informat pe reprezentantii ambasadei ca Marian Vanghelie a preluat sapte containere de telefoane mobile pregatite pentru a fi date drept cadouri electorale. Iata pasajul din telegrama relevant:

“Blaga sustine ca PSD nu va avea constrangeri financiare, de vreme ce el are informatii ca primarul PSD al Sectorului 5, Marian Vanghelie, a intrat in posesia a sapte containere de telefoane mobile destinate pentru a fi date alegatorilor din Bucuresti si zona limitrofa Ilfov drept cadouri electorale. Blaga a recunoscut ca PSD are avantajul ca isi mobilizeaza electoratul: «Sunt fosti comunisti. Vor face cum li se spune, dar noi trebuie sa convingem pe toata lumea sa se prezinte la vot pe baza unei campanii din usa in usa». El a mai adaugat ca prezenta va fi scazuta si din cauza ca ziua alegerilor a fost plasata in mijlocul unui weekend prelungit de trei zile.” (sursa: telegrama ambasadei SUA)

In cadrul aceleiasi discutii, Blaga le-a povestit reprezentantilor Ambasadei SUA care este planul de bataie pentru alegerile pentru PE si cum va actiona PDL in cazul candidaturii independente a Elenei Basescu. Iata fragmentul relevant din telegrama:

“Blaga a recunoscut ca prezenta fiicei presedintelui, Elena Basescu, pe buletinele de vot ca si candidat independent a reprezentat o decizie riscanta deoarece era greu de controlat cu precizie cate voturi vor ajunge la ea sau cate voturi va lua ea de la PDL. El a spus ca mai bine ar fi sa ia mai multe voturi decat prea putine, de vreme ce toate voturile ei ar fi pierdute daca nu ar atinge cota necesara pentru a intra in PE. In final, a punctat el, ea se va intoarce in PDL si procentele electorale vor fi contabilizate PDL-ului.” (sursa: telegrama ambasadei SUA)

Telegrama il citeaza pe Blaga caracterizandu-i pe liderii PNL Ludovic Orban drept “bun de arestat” si pe Antonescu drept “lenes”. Redam in continuare paragraful relevant din telegrama:

“El a incuviintat cand Polcouns (consilierul politic, n.red) a punctat ca observatiile evidente arata ca – spre deosebire de PSD si PNL, unde rivalii asteptau cu nerabdare sa vada daca Crin Antonescu sau Mircea Geoana ar da semne de nesiguranta - PDL ramane singurul partid care-si sustine ferm candidatul prezidential. Blaga a raspuns ca prin-vicepresedintele Ludovic Orban era «in mod evident» nerabdator sa-l inlocuiasca pe Antonescu. El a adaugat: «Amandoi sunt ingrozitori. Orban ar trebui sa fie arestat pentru ca a depasit bugetul ministerului cu 600 milioane de euro. Antonescu este un bun orator, dar este lenes si lucreaza doar doua ore pe zi, iar asta numai daca are chef»”. (sursa: telegrama ambasadei SUA)

In aceeasi telegrama, Vasile Blaga este citat prezentand gruparile din PSD. In opinia lui Blaga, citat in telegrama, PSD era impartit in trei grupari: una condusa de Miron Mitrea, aflata "in stare de adormire", una condusa de Nastase si Iliescu, si gruparea Geoana condusa de primarul Marian Vanghelie. Despre Marian Vanghelie, Blaga, citat in telegrama de oficialii americani, a spus ca este “unealta unui grup obscur de oficiali ai Ministerului de Interne”. In cadrul aceluiasi pasaj din telegrama se noteaza ca generalul Voicu (Catalin Voicu, n.red.) a fost sustinut de Vanghelie pentru a ocupa functia de ministru de Interne. Nu este clar daca informatia a fost furnizata de Blaga sau este comentariul reprezentantilor ambasadei. Iata pasajul relevant din telgrama:

“Blaga l-a catalogat pe Vanghelie drept «unealta» unei clici obscure din Ministerul de Interne care ii include pe generalul Iliescu, Toma Zaharia, si generalul Voicu (pe care Vanghelie a incercat sa il promoveze pentru postul de ministru de Interne). «Ei sunt adevaratii sefi, Vanghelie este cel care la urma plateste factura pentru ei.»” (sursa: telegrama ambasadei SUA)

In finalul documentului, reprezentantii ambasadei fac si un comentariu propriu asupra informatiilor transmise de Blaga. Iata comentariul integral:

“Blaga este unul dintre oamenii din interiorul PDL care spune lucrurilor pe nume atat in spatiul public cat si cu noi, pe cand colegii sai sunt scumpi la vorba. Asta e si motivul pentru care, probabil, Basescu l-a ales pe mai maleabilul Emil Boc drept premier. Cu toate acestea, Blaga ramane indispensabilul organizator si creier din spatele PDL si nu e nici o surpriza ca este inca o data alegerea naturala pentru a conduce campania electorala. Cu toate ca am auzit de zvonuri recente despre o ruptura intre Basescu si garda veche (inclusiv Blaga si ministrul Transporturilor Videanu [NOTA: eroare a ambasadei, in 2009 la Ministerul Transporturilor era Radu Berceanu, Videanu nu a fost ministru al Transporturilor in nici un cabinet]) insa nu au existat probe vizibile ale acestei rupturi in afara de mici rabufniri cauzate de alegerile politice ale lui Basescu, inclusiv decizia de a forma un guvern cu PSD si intelepciunea de a-l confrunta direct pe seful PSD Geoana." (sursa: telegrama ambasadei SUA)