"Basescu s-a angajat sa mentina trupele romane in Irak «pana cand nu mai sunt necesare». El a pus problema, in mod repetat, ca Romania isi doreste cu tarie o abordare regionala la Marea Neagra, care sa includa o implicare UE si in mod special NATO. I-a spus lui Blair ca, in ultimii 15 ani, Romania a constatat ca «se poate baza cel mai mult» pe SUA si Marea Britanie intre guvernele occidentale", in ce priveste eforturile Romaniei de a se apropia de Occident, se arata intr-o telegrama a ambasadei SUA in Romania din 2005, clasificata "Confidential". Subiectul telegramei: "Politica externa emergenta a Romaniei: dovezi din vizitele lui Basescu la Moscova, Londra si Chisinau".

Iata cateva fragmente din telegrama:

"Intalnirea din 31 ianuarie a lui Basescu cu premierul Tony Blair s-a concentrat pe mentinerea prezentei trupelor Romaniei in Irak, pe cooperarea Romania-Marea Britanie in Consiliul de Securitate al ONU, pe importanta fundamentala a luptei impotriva coruptiei (pe care Basescu a identificat-o ca «prioritate nationala») si pe aspecte legate de aderarea Romaniei la Uniunea Europeana", noteaza telegrama.

Documentul ambasadei SUA la Bucuresti mentioneaza ca "Basescu s-a angajat sa mentina trupele romanesti in Irak «pana cand nu mai sunt necesare». El a pus problema, in mod repetat, ca Romania isi doreste puternic o abordare regionala la Marea Neagra, care sa includa o implicare UE si in mod special NATO. I-a spus lui Blair ca, in ultimii 15 ani, Romania a constatat ca se poate «baza cel mai mult» pe SUA si Marea Britanie intre guvernele occidentale", in ce priveste eforturile Romaniei de a se apropia de Occident.

"Accentul pus de Basescu pe aceasta relatie trilaterala, pe care a caracterizat-o in mod repetat ca «axa Washington-Londra-Bucuresti», s-a bazat atat pe interese strategice comune, cat si pe «valori comune si pe o viziune comuna». Blair s-a angajat sa analizeze modalitatile prin care Marea Britanie ar putea lucra cu Romania pe o politica regionala la Marea Neagra, inclusiv in cadrul Politicii Europene de Securitate si Aparare", noteaza telegrama.

In acelasi document este notat ca "Ambasada Britanica ne-a spus ca Guvernul Marii Britanii a facut «toate eforturile posibile» pentru a se asigura ca prima vizita bilaterala a lui Basescu intr-o capitala Occidentala va fi la Londra, gest pe care l-au facut cu oarecare graba dupa ce romanii au lasat de inteles ca exista deja o invitatie franceza si ca preferau sa nu-i dea curs pentru prima vizita majora in Occident a noului presedinte".