Intr-o telegrama din 2007, clasificata “Confidential” si intitulata “Presedintele Romaniei ofera Egiptului expertiza in domeniul nuclear”, oficialii Ambasadei SUA scriu ca “Dumitru (Gheorghe Dumitru, ambasadorul roman in Egipt – n.red.) a spus ca, in timpul intalnirii de 45 de minute a presedintelui Basescu cu Mubarak, Basescu a oferit asistenta romaneasca pentru a avansa obiectivele Egiptului in domeniul energiei nucleare. Potrivit lui Dumitru, Basescu i-a spus lui Mubarak ca Romania ar fi dispusa sa ofere pregatire oamenilor de stiinta egipteni in domeniul operarii centralelor nucleare la centrul national de pregatire de la Cernavoda, pe langa oferirea de burse pentru oamenii de stiinta egipteni la departamentul de studii nucleare al Universitatii din Bucuresti”.

Redam integral telegrama in care se vorbeste despre oferta facuta de presedintele Romaniei presedintelui Mubarak:

"Sumar: Presedintele Romaniei Traian Basescu a vizitat Egiptul in perioada 21-22 februarie si a avut intalniri private cu presedintele Mubarak, premierul Nazif, secretarul general al Ligii Arabe Amre Moussa, ministrii egipteni ai economiei, lideri ai comunitatii locale de business si altii. Basescu ar fi oferit Egiptului acces pentru training la facilitatile nucleare din Romania si va astepta un raspuns formal al GOE (Governament of Egipt - Guvernul Egiptului, n.red) la oferta pe care nu a facut-o publica. Liderul roman a ascultat pozitiile egiptene la problemele regionale, cautand sa puna bazele pentru legaturi diplomatice si economice stranse in Cairo si in regiune. Resursele de gaz si energie sunt prioritare pe lista de posibile schimburi comerciale intre cele doua tari.

Contextul vizitei: In principal schimburi comerciale

Ambasadorul roman Gheorghe Dumitru a furnizat oficialilor ambasadei o informare generala a vizitei facute de presedintele Romaniei Traian Basescu in Egipt in perioada 21-22 februarie. Presedintele Mubarak l-a intalnit pe Basescu la venirea pe aeroport, dupa care cei doi au avut o lunga discutie privata. Dumitru a spus ca nu a fost informat de presedintele lui despre continutul intalnirii. Dumitru a spus ca presedintele Basescu a avut, de asemenea, o intalnire privata cu premierul Nazif, intalnire urmata de o sesiune de discutii cu ministri din zona economica din guvernul egiptean. Comertul bilateral cu Egipt, a spus el, «nu si-a atins potentialul». Comertul bilateral a atins numai 370 milioane dolari in 2005, cu toate ca exporturile egiptene catre Romania cresteau rapid. Bucurestiul este nemultumit de structura comertului, a spus el, cheresteaua reprezentand o treime din exporturile romanesti catre Egipt. Guvernul Romaniei considera Egiptul drept o poarta catre regiune si ar lucra cu guvernul egiptean pentru a identifica un numar mic de «proiecte pilot» comerciale pentru a duce mai departe cooperarea bilaterala.

Romanii ofera training in domeniul nuclear

Dumitru (Gheorghe Dumitru, ambasadorul roman in Egipt – n.red.) a spus ca in timpul intalnirii de 45 de minute a presedintelui Basescu cu Mubarak, Basescu a oferit asistenta romaneasca pentru a avansa obiectivele Egiptului in domeniul energiei nucleare. Potrivit lui Dumitru, Basescu i-a spus lui Mubarak ca Romania ar fi dispusa sa ofere pregatire oamenilor de stiinta egipteni in domeniul operarii centralelor nucleare la centrul national de pregatire de la Cernavoda, pe langa oferirea de burse pentru oamenii de stiinta egipteni la departamentul de studii nucleare al Universitatii din Bucuresti. Ambasadorul nu stia sigur cati egipteni ar putea fi inclusi in aceste programe, dar a notat ca Guvernul Romaniei a decis sa «nu-i preseze» pe egipteni pe tema trainingului in domeniului nuclear. Bucurestiul va astepta reactia formala a Egiptului, dar nu intentioneaza sa faca publica oferta. (Nota ambasadei: Dumitru a prefatat oferta de training intr-o intalnire in 24 ianuarie cu ambasadorul).

Proiecte in sectorul petrolier

Ambasadorul Dumitru a descris, de asemenea, o intalnire intre Basescu si ministrul egiptean al petrolului Sameh Fahmy in cadrul careia ministrul, spunand ca actioneaza la ordinul presedintelui Mubarak, a exprimat dorinta de a identifica un «proiect concret» in domeniul petrolier, pentru o viitoare colaborare. (Nota ambasadei: Fahmy a discutat public proiecte potentiale comune egipteano-romanesti pe parcursul ultimilor cativa ani, inclusiv stabilirea unei companii de tip joint-venture care sa produca echipamente de foraj). Dumitru a spus ca Romania este dornica sa dezvolte relatii cu sectorul petrolier egiptean ca parte a unei strategii mai ample de a diversifica sursele energetice, dincolo de Gazprom. In timp ce Romania ar dori sa importe direct gaze naturale lichefiate din Egipt, restrictiile Turciei asupra tranzitului prin Bosfor fac imposibile astfel de acorduri. O alternativa luata in considerare este de a obtine gaze de la Conducta Egipteano-Araba, a spus Dumitru. Dar a adaugat ca, desi portiunea siriana ar putea fi finalizata in 18 luni, conexiunea cu Turcia ar putea fi amanata pentru o perioada semnificativa de timp".

(sursa: telegrama ambasadei SUA)