In 2009, "CE era ingrijorata de recenta intensificare a activitatilor infractionale, dar si de numirea in functii la nivel inalt (inclusiv ministri adjuncti si sefi ai unor agentii guvernamentale cheie) a unor persoane cu trecut penal, de asteptarea unor investigatii de coruptie si chiar de presupusele legaturi dintre politicieni si lumea interlopa", se arata intr-o telegrama a misiunii diplomatice a SUA in Romania din 2009, clasificata "Confidentiala". Subiectul telegramei: "O furtuna perfecta: coruptia, statul de drept si reforma justitiei se afla in prim-plan in Romania".

"Contactele din Comisia Europeana sunt de asemenea preocupate de problema" infractionalitatii, se arata in telegrama din 2009 in care este abordata problema intensificarii infractionalitatii intr-o tara in care guvernantii au decis importante taieri bugetare. "Dorina Nastase, seful sectiei politice a Reprezentantei Comisiei Europene in Romania, ne-a spus ca CE era ingrijorata de recenta intensificare a activitatilor infractionale, dar si de numirea in functii la nivel inalt (inclusiv ministri adjuncti si sefi ai unor agentii guvernamentale cheie) a unor persoane cu trecut penal, de asteptarea unor investigatii de coruptie si chiar de presupusele legaturi dintre politicieni si lumea interlopa".

"Nastase a facut aluzie la existenta unor rapoarte informale ale UE care, cu mai mult de un an in urma, prognozeaza ca - in conditii de dificultati economice si de crestere a coruptiei - anumite institutii ale statului roman ar putea risca sa fie capturate de grupuri de crima organizata. In acelasi timp, a declarat aceasta, au existat asteptari ca miscarile sociale s-ar putea intensifica in urma reducerilor bugetare".