”La solicitarea presedintelui PSD Mircea Geoana, Ambasadorul s-a intalnit pe data de 5 iunie cu liderul PSD, care si-a prezentat punctul de vedere referitor la o intalnire avuta cu o zi inainte cu presedintele Traian Basescu. Geoana a sustinut ca s-a inteles cu el ca PSD sa conduca urmatorul guvern. Geoana a spus ca partidul sau va avea o pozitie oficiala vinerea aceasta, dar ca este ”a done deal” (batut in cuie) ca PSD va rasturna actualul Guvern PNL”, se arata intr-o telegrama din 2007, clasificata ”Confidential”. Subiectul telegramei: ”Acelasi pat, vise diferite. Intalnirea ambasadorului cu presedintele Basescu si cu presedintele PSD Geoana.”

Potrivit telegramei, ”Geoana a adaugat ca el crede ca va fi viitorul prim-ministru si si-a manifestat speranta ca ca va incheia un acord public cu presedintele Basescu in ce priveste intocmirea unui program national comun ”pentru sase ani, nu doi”. Geoana si-a exprimat de asemenea ingrijorarile ca Basescu va trada, ca ar putea incuraja PSD sa rastoarne guvernul Tariceanu, dar ca nu va respecta acordul de a sprijini un guvern condus de PSD. Geoana a adaugat ca spera sa existe ”un feedback si o incurajare” pentru Basescu dinspre Washington prin care presedintele sa fie incurajat.”

Potrivit telegramei, ambasadorul SUA s-a intalnit, la Cotroceni, tot pe data de 5 iunie, cu presedintele, fiind prima intalnire cu Traian Basescu dupa revenirea la putere in urma referendumului din 19 mai. ”Basescu a spus ca va insista ca Geoana sa faca pasi reali in curatirea PSD. Nu va exista nici o cooperare, a subliniat el, daca Geoana continua sa se bazeze, de exempu, pe strategul politic al PSD, deputatul Viorel Hrebenciuc, considerat de multi ca fiind creierul din spatele operatiunii de suspendare a lui Basescu”, se mai arata in telegrama. Potrivit reprezentantilor ambasadei SUA la Bucuresti, ”Basescu a subliniat ca nu-l va accepta pe Geoana ca nou prim-ministru de acum si pana la alegerile de la sfarsitul lui 2008, inceputul lui 2009. Din pacate, a comentat el, Geoana ramane ”controlat la greu” de magnatul media si al energiei Sorin Ovidiu Vantu. Presedintele a adaugat ca detine dovezi nespecificate legate de o relatie continua intre cei doi”.

Peste o luna, mai exact pe 9 iulie 2007, Geoana are o noua intalnire cu Ambasadorul SUA, la cererea liderului PSD. Subiectul telegramei: ”I need a silver bullet”. Potrivit oficialilor americani, ”Geoana a declarat ca ar fi multumit daca PSD va obtine 25% la alegerile pentru Parlamentul European (…) Geoana a sugerat evaziv ca planuieste sa provoace ”un soc politic maricel” fie in interiorul partidului sau, fie pe scena politica in ansamblu. El a remarcat de asemenea: I need a silver bullet (n.red: Am nevoie de un glont de argint).”

Citeste si: