Intr-o telegrama a Ambasadei SUA din 2006, clasificata “Confidential”, este relatata intalnirea dintre purtatorul de cuvant al Parchetului General de la acea vreme, Robert Cazanciuc, procurorul Ciprian Nastasiu si un reprezentant al ambasadei. “Citind din dosar, Nastasiu a descris o operatiune condusa de Patriciu si Hayssam, din 2001-2004, care a implicat <<25 000 de tone>> de petrol, certificate de origine false si spalare de bani in cel putin trei tari”, se mentioneaza in telegrama. In telegrama consultata de HotNews.ro se mai scrie ca la intalnire Nastasiu ar fi declarat ca Patriciu si Hayssam “sunt suspectati de implicare in traficul cu arme in legatura cu importurile de petrol din Irak”

Redam in continuare integral telegrama Ambasadei SUA:

1. “Econoff (ofiter economic al ambasadei – n.red.) s-a intalnit cu purtatorul de cuvant al Parchetului General (Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitiei), Robert Cazanciuc si cu Ciprian Nastasiu, procurorul care conduce o investigatie cu conexiuni la programul Natiunilor Unite <>. Potrivit lui Nastasiu, Parchetul General investigheaza inca din 2005 conexiunile importurilor de petrol din Irak, inainte de prezentarea raportului realizat de Comisia Independenta de Ancheta a OPF.

2. Parchetul General a deschis o investigatie (dosarul 628) asupra fostului presedinte al Consiliului de Administratie al Rompetrol Dinu Patriciu si a omului de afaceri romano-sirianului Omar Hayssam in legatura cu conexiunile lor cu spalarea de bani, piata neagra, si trafic de arme. Hayssam este arestat pentru acuzatiile legate de rapirea din martie 2005 a jurnalistilor romani din Irak. Patriciu si partenerii sai americani Phil Stephenson si Colin Hart sunt sub investigatie pentru modul in care au achizitionat fosta companie de stat Rompetrol in anul 1998. Rompetrol a fost mentionata intr-o anexa a raportului Comisiei Independente de Ancheta ca a participat la programul <>. Compania nu a fost mentionata negativ in raportul principal. Rompetrol sustine ca nu a comis nici o neregula in cadrul programului <>. Declaratia publica a Rompetrol poate fi gasita aici: www.rompetrol.com/mediaoportunities/industry news/news.php?id=86

Nastasiu nu a facut nici o mentiune despre implicare vreunui cetatean american in timpul discutiei.

3. Citind din dosar, Nastasiu a descris o operatiune condusa de Patriciu si Hayssam, din 2001-2004 care a implicat <<25 000 de tone>> de petrol, certificate de origine false, si spalare de bani in cel putin trei tari. Potrivit dosarului, cei doi au importat petrol in cadrul programul <>, obtinand finantare de la banci din Iordania si Dubai si primind o reducere de 6 dolari per baril. Printre intermediarii lor s-au numarat cetateanul irakian Amer Obaid (scriere incerta) si un cetatean libanez cunoscut doar ca Ismael. Pe langa importul de petrol in cadrul programului <>, certificate de origine false, incluzand certificate iraniene, au fost utilizate pentru a se incadra in limitele impuse de embargo. Petrolul irakian a ajuns in Ungaria, Cipru si Romania, iar profiturile au fost spalate in banci din Bahamas, Panama si Emiratele Arabe Unite (“UAE”, in original). Potrivit dosarului, Patriciu a deschis un birou in Dubai pentru a coordona importurile din golf, dar a fost mai tarziu inchis la presiunile oficialilor americani si englezi.

4. Desi nu a dat detalii, Nastasiu a declarat ca Patriciu si Hayssam sunt suspectati de implicare in traficul cu arme in legatura cu importurile de petrol din Irak.

5. Comentariu: Cazul Rompetrol este o drama nationala care combina intriga, drama in sala de judecata, si acuzatii de coruptie, nereguli. Este de greu de evaluat validitatea acestor acuzatii. Unii sustin ca presedintele Basescu este in spatele diferitelor investigatii indreptate impotriva lui Patriciu, care este este un vechi adversar politic al presedintelui si un apropiat al premierului Tariceanu. In timp ce surse guvernamentale au spus ambasadei in mod confidential inca din toamna trecuta ca exista o conexiune penala Hayssam - Patriciu, presupusa legatura cu scandalul <> reprezinta o noua perspectiva ”.