Presedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek, a declarat, joi, intr-o conferinta, ca i-a cerut lui Adrian Severin sa demisioneze din functia de europarlamentar, considerand ca aceasta este cea mai buna solutie in situatia acestuia, scrie Mediafax.

"M-am intalnit, astazi (joi, n.r.), mai devreme, cu domnul Severin. L-am sfatuit ca in situatia lui cea mai buna solutie este sa demisioneze din functia de europarlamentar", a spus Buzek.

Intrebat apoi ce i-a raspuns Adrian Severin, Jerzy Buzek a evitat un raspuns. "As vrea sa va rog ...veti vedea ce decizie va lua. Eu l-am sfatuit foarte serios sa demisioneze si acest lucru ar fi si pentru el personal cea mai buna solutie", a raspuns Buzek.

"Daca vrea sa-si limpezeasca situatia - si categoric asta mi-a spus ca doreste - ar trebui sa permita autoritatilor judiciare sa clarifice. Este treaba lor", a spus Buzek. El a reiterat determinarea sa de a "proteja integritatea Parlamentului European".

"Exista un acord larg pentru o atitudine de toleranta zero fata de un astfel de comportament precum cel mentionat in Sunday Times", a mai spus Jerzy Buzek.

El a adaugat ca institutia pe care o conduce este deschisa catre o cooperare deplina cu instantele competente in acest caz. "Ni s-a spus ca este vorba despre autoritatile nationale", a explicat el.

Buzek a atras atentia ca este vorba despre persoane care "au fost alese in mod democratic" si ca in cazul lor intervine si problema imunitatii parlamentare.

Intrebat cat estimeaza ca va dura ancheta in cazul celor trei europarlamentari, Buzek a spus ca nu poate face o estimare. "Este greu de spus. Este absolut necesar contactul cu autoritatile nationale, cu Ministerele de Externe carora ma voi adresa in viitorul foarte apropiat", a spus Buzek explicand ca va cere acestora sa-i comunice daca s-au inceput procedurile in cazul celor trei.