Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, le-a cerut, joi, consilierilor generali sa convoace o noua sedinta de Consiliu si sa voteze din nou bugetul Capitalei, in forma propusa de edilul sef. Primarul general spune ca, in forma votata de consilierii generali pe 28 februarie, bugetul nu este functional. Oprescu s-a suparat ca alesii generali au propus cateva amendamente prin care 500 de milioane lei au fost relocati de la alte proiecte pentru subventiile la RADET si RATB. Consilierii PDL, care detin majoritatea in consiliul general, spun ca nu renunta la amendamentele facute. Daca ramane fara buget, Primaria Capitalei nu va mai putea face plati decat din venituri proprii, circa 20%.

Dupa aprobarea in Consiliul General, pe 28 februarie, bugetul a fost trimis la Prefectura, pentru validare. Prefectul Capitalei, Mihai Cristian Atanasoaei, sustine ca a descoperit o serie de erori si i l-a trimis primarului general pentru corectare. Edilul sef spune ca bugetul nu are nici o eroare si vrea sa-l retrimita la Consiliul General, iar consilierii sa-l voteze in forma propusa de el.

"Potrivit legii, primarul general este singurul care poate propune proiectul de buget, iar consilierii voteaza. Unica varianta legala este convocarea unei noi sedinte de Consiliu si votarea unui buget functional si aplicabil. Le-am transmis si liderilor partidelor politice apelul meu public - un apel catre dialog adresat si celor de la putere si celor din opozitie. Avem nevoie ca proiectele orasului sa fie sustinute de cat mai multi, sa primeasca finantarea pe care orasul le-o poate da si sa nu mai fie confiscate politic. Ne aflam intr-o situatie grava, absurda si irationala. Bugetul orasului este in continuare blocat, nefunctional, neaplicabil si nelegal. Aceasta situatie este de netolerat, afectand profund functionarea si dezvoltarea orasului. Avem doar solutia repetarii procesului de vot, pentru a intra rapid in legalitate", a declarat Oprescu.

Mircea Raicu, viceprimarul Capitalei si consilier PDL, spune ca este exclus ca bugetul sa se voteze in forma propusa de Oprescu. "Capitala are un buget. Noi l-am votat pe 28 ianuarie. Nu are cum sa-l retrimita din nou la Consiliu. Primarul are doua posibilitati. Fie sa-l atace in instanta si instanta sa decida daca este ilegal sau nu. Fie vom face o hotarare de rectificare fiindca vor mai veni 24 de milioane de lei de la Guvern, pentru subventia la caldura si vom mai da ceva bani pentru proiectele care au ramas fara finantare. Fara buget inregistrat la Trezorerie, primaria nu va putea face plati decat din veniturile proprii. Cam 80 la suta din buget sunt bani de la bugetul de stat. Deja au aparut probleme la spitale, unde casele de sanatate nu mai pot vira bani. Bugetul este legal. Primarul refuza in mod ilegal sa-l aplice, dar sunt si pentru asta sanctiuni", spune Raicu.