Intre Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) si Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) s-a pornit un adevarat scandal pe tema promovarii de judecatori la instanta suprema. Conducerea CSM a precizat, joi, ca ICCJ nu si-a indeplinit obligatiile legale in intocmirea rapoartelor pentru promovarea candidatilor la instanta suprema. Acuzatia Consiliului vine dupa ce, miercuri, Inalta Curte a anuntat ca judecatorii Sectiei Penale nu vor mai judeca niciun dosar in care nu sunt arestati pana cand deficitul de judecatori nu va fi reparat. In plus, ICCJ a anuntat ca va ataca hotararea CSM prin care s-a adoptat un nou Ghid de promovare la instanta suprema care prevede mai multe filtre de selectie pentru magistrati.

Horatius Dumbrava (CSM) si Anton Pandrea (ICCJ)Foto: Colaj / Sursa: Agerpres

Sectia Penala a Inaltei Curti de Casatie si Justitie a anuntat, miercuri, Consiliul Superior al Magistraturii, printr-un comunicat, ca in situatia in care nu vor fi promovati urgent judecatori la sectia penala, nu vor mai judeca nicio cauza penala, cu exceptia celor urgente, in care nu exista arestati. In comunicat se precizeaza ca la Sectia Penala a ICCJ, in loc de 35 de judecatori cat este prevazut in schema, in prezent sunt doar 25.

"Judecatorii Sectiei penale si-au exprimat intentia ca, in situatia in care in perioada imediat urmatoare nu

Anton Pandrea, presedinte Sectia Penala ICCJ

Anton Pandrea, presedinte Sectia Penala ICCJ

Foto: Agerpres

se va finaliza procedura de promovare a unor noi judecatori si totodata vor interveni alte posibile pensionari ale judecatorilor din cadrul sectiei, sa nu mai solutioneze decat cauzele cu inculpati arestati, in limitele unui volum optim de munca, in toate celelalte dosare urmand a acorda termene pana la ocuparea, cel putin in parte, a posturilor vacante", se arata in comunicatul semnat de presedintele sectiei penale ICCJ, judecatorul Anton Pandrea.

In plus, potrivit luju.ro, membrii Colegiului de Conducere al ICCJ au luat in unanimitate decizia de a ataca in contencios administrativ Hotararea CSM din 17 martie, prin care era aprobat Ghidul care prevedea noua modalitate de promovare la Inalta Curte. Aceeasi sursa remarca faptul ca "instanta competenta sa judece un astfel de dosar este Sectia de Contencios Administrativ din Inalta Curte de Casatie si Justitie, unii dintre judecatorii acestei sectii facand parte din Colegiul de Conducere".

CSM: Colegiul ICCJ nu si-a facut datoria legala de a intocmi rapoartele pentru judecatori candidati

De cealalta parte, presedintele CSM, judecatorul Horatius Dumbrava, a sustinut, joi, intr-o declaratie de presa ca, de fapt, "colegiul Inaltei Curti de Casatie si Justitie nu si-a facut datoria legala, de a intocmi rapoartele pentru judecatorii candidati. A fost adoptat ghidul pentru promovarea judecatorilor la Inalta Curte de Casatie si Justitie, CSM va continua procedura, vom transmite adrese catre Colegiul Inaltei Curti, pentru a isi desemna oameni in comisia de examinare. Speram astfel ca la finalul lunii mai, inceputul lunii iunie, sa avem procedura finalizata".

Intr-un comunicat dat publicitatii joi, CSM a anuntat ca, pentru a asigura promovarea unor judecatori competenti si integri la cea mai importanta instanta din tara "in urma unei consultari ample, a fost creat, in februarie 2011, Ghidul privind noua metoda de promovare la instanta suprema, ghid adoptat prin Hotararea Plenului CSM in 17 martie 2011, desi colegiul de conducere al ICCJ nu a fost de acord cu modificarea Regulamentului de organizare si functionare administrativa, iar ministrul Justitiei a considerat ca nu este o optiune acceptabila promovarea unei ordonante de urgenta pentru modificarea legilor Justitiei".

Ce presupune Ghidul privind noua metoda de promovare la ICCJ

Horatiu Dumbrava

Horatiu Dumbrava

Foto: AGERPRES

Contactat de HotNews.ro, presedintele CSM, Horatius Dumbrava, a precizat ca noul Ghid de promovare a magistratilor la ICCJ vine sa adauge noi filtre si sa imbunatateasca procesul prin care magistratii ajung la instanta suprema.

Pana nu demult, candidatul isi depunea candidatura la ICCJ, iar instanta realiza un raport consultativ. Dupa trimiterea la CSM a acestui raport consultativ, candidatul trecea printr-un interviu in plenul CSM si era fie ales, fie respins.

"Noul Ghid prevede intocmirea unei comisii de examinare, cu judecatori de la instanta suprema (propusi de ICCJ, aprobati de CSM), in fata caruia candidatul va da un interviu. Se va tine cont de elementele de integritate ale magistratilor, se va intocmi un raport consultativ al instantei supreme si se va tine cont si de un referat intocmit de comisia de examinare. La final, plenul CSM-ului alege candidatul pe baza raportului, a referatului si a prezentarii facute de candidat in fata plenului", a precizat Horatius Dumbrava.

Acesta a mai precizat ca activitatea comisiei de examinare, cea care va analiza candidatura magistratilor la ICCJ, va fi una transparenta.

Legat de faptul ca membrii Colegiului de Conducere a ICCJ au anuntat ca vor ataca in contencios administrativ Hotararea CSM din 17 martie, prin care era aprobat Ghidul, presedintele CSM a amintit ca la realizarea ghidului au fost consultati si judecatorii acestei instante si ca acestia au fost in unanimitate de acord cu prevederile ghidului.

Presedintele CSM, Horatius Dumbrava a mai precizat ca "daca ICCJ se achita de obligatiile legale si intocmeste rapoartele de promovare si propune judecatori pentru comisia de examinare, atunci situatia la ICCJ va intra in normalitate intr-o luna jumate, maxim doua".

Citeste aici cum decurgeau inainte interviurile pentru promovarea magistratilor la ICCJ