Sindicalistii si conducerea CFR Calatori au semnat, miercuri, noul contract colectiv de munca valabil pentru anul 2011, care prevede protectie pentru salariatii care urmeaza sa fie disponibilizati, prin sumele colectate din primele de vacanta la care renunta toti angajatii. Presedintele Federatiei Miscare-Comercial, Gheorghe Fratica, a declarat joi, pentru Mediafax, ca miercuri seara s-a semnat noul Contract Colectiv de Munca la CFR Calatori valabil pentru anul 2011 si urmeaza intalnirea cu administratia CFR SA pentru reinnoirea contractului si la aceasta societate. Fratica a precizat ca acest contract s-a semnat in aceleasi conditii ca si cel de la CFR Marfa.

In aceste conditii, sindicalistii renunta la greva de avertisment de 4 ore care era programata vineri, intre orele 7:00 si 14:00.

Dupa inregistrarea contractelor, angajatii care vor fi disponibilizati vor primi sume de bani colectate din primele de vacanta la care salariatii renunta tocmai pentru a fi asigurata aceasta protectie, a precizat Gheorghe Fratica.

Noul Contract Colectiv de Munca valabil pentru anul 2011 la CFR Marfa a fost semnat pe 16 februarie.

Ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, a cerut, marti, directorilor CFR SA, CFR Calatori si CFR Marfa sa lanseze in cel mai scurt timp negocierile privind contractele colective de munca si a anuntat ca acestea vor fi semnate doar daca liderii sindicali vor demonstra ca nu au afaceri cu societatile feroviare.

"Procesul de degradare continua a sistemului feroviar romanesc din ultimii zece ani i-a avut ca actori de prim-plan si pe liderii de sindicate, care ori au tacut complice la actiunile de devalizare a caii ferate, ori chiar au participat activ la asemenea actiuni. De aceea vom conditiona semnarea acestor contracte de asumarea responsabilitatii din partea tuturor partilor pentru un grad de integritate morala fara de care planurile de restructurare si eficientizare a companiilor ar fi mai greu de pus in aplicare", a aratat Boagiu intr-un comunicat.

Ea a precizat ca pentru semnarea noilor contracte colective de munca trebuie avute in vedere angajamentele Guvernului cu privire la reducerea pierderilor si datoriilor acestor companii in urma aplicarii unor planuri de restructurare.

"Vreau sa ne asiguram ca relansarea acestor companii este ireversibila si ca cei care au generat colapsul de la calea ferata nu vor mai avea parghii de influenta de acum inainte. Daca acesti lideri sindicali sunt dovediti ca deruleaza afaceri cu companiile feroviare, nu le vom mai recunoaste statutul de reprezentanti ai intereselor salariatilor", a afirmat ministrul.

Pe 16 martie, feroviarii s-au aflat pentru doua ore in greva de avertisment, dupa ce sindicatele nu s-au inteles cu reprezentantii companiilor feroviare in ceea ce priveste noile contracte colective de munca, si au amenintat cu greva generala pe termen nelimitat. Contractele colective de munca au expirat la 31 ianuarie.