Sefii de stat si de guvern din tarile membre UE se intalnesc, joi, la Bruxelles, in cadrul Consiliului European de primavara pentru a discuta probleme referitoare la situatia din Libia si din Japonia, precum si stabilitatea economica europeana. Romania este reprezentata la aceasta reuniune de presedintele Traian Basescu.

Liderii europeni vor oficializa crearea ''Pactului pentru euro'' destinat cresterii competitivitatii si convergentei economiilor tarilor membre ale zonei euro, asupra caruia liderii celor 17 state din aceasta zona au ajuns la un acord in 11 martie. Obiectivele acestui pact sunt durabilitatea finantelor publice, o economie competitiva si sisteme financiare mai solide - noteaza Agerpres.

Totodata, participantii la discutii vor dicuta si despre masurile avute in vedere pentru a spori competitivitatea zonei euro.

Este de asteptat ca la Summitul UE sa fie discutata si posibilitatea unui program de asistenta financiara pentru Portugalia, de tipul celor convenite in 2010 pentru Grecia si Irlanda. Premierul portughez Jose Socrates si-a prezentat demisia miercuri seara, in urma respingerii de catre parlamentul de la Lisabona a unui nou program de austeritate, evolutii ce risca sa agraveze situatia economica a tarii.

Un punct important pe ordinea de zi este analizarea situatiei din Libia. Liderii statelor UE vor incerca sa obtina un minim de coeziune asupra interventiei militare europene, in conditiile in care Franta si Marea Britanie sustin o astfel de interventie, nu insa si Germania. Nici la nivelul NATO nu s-a reusit deocamdata un consens in privinta unui eventual rol al Aliantei in conducerea operatiunilor militare din Libia.

De asemenea, va fi analizat impactul evenimentelor din Japonia, in special cu privire la securitatea nucleara.