Un brutar din municipiul Sfantu Gheorghe, Dioszegi Laszlo, a obtinut trofeul ''Painea nationala a Romaniei'' la editia din acest an a Expozitiei internationale GastroPan desfasurata recent la Targu Mures, relateaza Agerpres. Faina pentru aceasta paine a fost adusa de la o moara din Ungaria.

Dioszegi LaszloFoto: arhiva personala

Dioszegi Laszlo a declarat, miercuri, ca a castigat premiul cel mare cu o paine ''suta la suta naturala'', in care nu pune amelioratori, ci doar faina, drojdie, apa, sare si cartofi.

Potrivit acestuia, nu reteta este secretul painii sale, ci faina, care e adusa de la o anumita moara din Ungaria, si felul in care este preparata si coapta.

In mod traditional, painea de Covasna se coace pe vatra, cu lemne de fag, iar, dupa ce se rumeneste bine, este batuta si scuturata de coaja.

Dioszegi Laszlo se poate lauda ca la recenta expozitie GastroPan de la Targu Mures a castigat trei premii I dintre cele sase puse in joc.

''Am luat trofeul Painea nationala a Romaniei, premiul I la categoria panificatie-patiserie pentru paine sanatoasa si pentru cel mai bun tort la categoria cofetarie'', a declarat acesta.

Brutarul covasnean spune ca, desi e criza si toate se scumpesc, el va incerca sa mentina neschimbat pretul painii cel putin doua luni de acum inainte.

''Eu vand kilogramul de paine cu 4 lei. O sa acopar pierderile din vanzare, adica prefer sa vand mai multa paine la un pret mai mic, decat putina si scumpa'', a spus acesta, adaugand ca, desi alti producatori de paine se plang ca le-au scazut vanzarile cu 10-20%, el nu poate spune acelasi lucru, in schimb a observat ca, pe fondul scaderii puterii de cumparare a oamenilor, produsele de patiserie au tot mai putina cautare.

Brutarul Dioszegi Laszlo este cel care a scos pe piata in urma cu aproape un an un sortiment de ''paine anticriza'', facuta din orz si ovaz, dupa o reteta veche de peste 60 de ani, la un pret cu 20% mai mic decat painea traditionala din grau.

Initial, acesta se gandise la o altfel de ''paine anticriza'', ce ingloba in aluat sunca si ceapa, dar in cele din urma si-a dat seama ca e prea scumpa si a trecut-o la ''delicatese'' pana cand va trece criza.

Dioszegi Laszlo si-a deschis brutaria in anul 1994 impreuna cu un prieten de-al sau, iar acum este unul dintre cei mai mari producatori de panificatie din judetul Covasna.