Senatului a decis, miercuri, sa respinga cererea presedintelui Traian Basescu pentru reexaminarea legii care prevede ca pensiile sub 2.000 de lei sa nu fie impozitate si sa meninta textul legislativ. sa mentina textul legislativ. Cererea de reexaminare a fost respinsa si de Comisia de Buget a Senatului si a dat un raport de respingere, raport acceptat de catre senatorii prezenti.

Initiativa legislativa a venit din partea deputatul PDL, Mircia Giurgiu, in prezent propus pentru exluderea din partid dupa ce miercurea trecuta a votat in favoarea motiunii de cenzura impotriva guvernului Boc.

Legea a trecut de Camera Deputatilor pe 19 octombrie 2010, o data cu legea care prevede reducerea TVA-ului la 5% in cazul alimentelor de baza.

La acel moment, deputatii PDL au invocat o eroare de comunicare intre ei care a dus la un vot favorabil. Printre democrat-liberalii care au votat atunci legea se numarau si ministrii Elena Udrea, Ioan Botis si Gheorghe Ialomitianu.

Deputatul PDL Gelu Visan a declarat atunci ca a fost vorba de o "eroare tehnica legislativa".

Dupa adoptarea legii de Parlament, presedintele Traian Basescu a formulat o cerere de reexaminare a legii.

"In contextul economic actual, majorarea plafonului neimpozabil asupra venitului din pensii nu este oportuna si nici recomandata, ducand la scaderi si dezechilibre la nivelul veniturilor bugetare si generand majorarea deficitului bugetar", se arata in cererea de reexaminare trimisa de Presedintele Basescu.

Cererea de reexaminare a fost respinsa si de Comisia de buget a Senatului care a intocmit un raport de respingere, aprobat de plenul Senatului.

Cererea de reexaminare a actului legislativ va fi trimis la Camera Deputatilor, camera decizionala in acest caz.

Sansele ca cerera de reexaminare sa fie respinsa si la Camera Deputatilor sunt minime, puterea detinand o majoritate mai solida.

Potrivit Casei Nationale de Pensii, peste 950.000 de persoane primes pensii de pana in 2.000 de lei si, conform noului act normativ, nu vor mai plati impozitul pe venit de 16%.