Procurorii Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului General au declansat urmarirea penala fata de Csibi Barna, cel care l-a "spanzurat" pe Avram Iancu in centrul orasului Miercurea Ciuc, acesta fiind acuzat de ultraj contra bunelor moravuri, tulburarea ordinii si linistii publice si instigare la discriminare, relateaza Mediafax.

Procurorii Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie au dispus inceperea urmaririi penale fata de Csibi Barna in 21 martie, potrivit unui comunicat transmis de PICCJ.

Csibi Barna s-a prezentat la Parchetul instantei supreme, unde a fost citat in dosarul in care este acuzat de instigare la disriminare, el raspunzand in limba maghiara intrebarilor adresate de jurnalisti.

Csibi, care este functionar la Directia Finantelor Publice (DGFP) Harghita, a raspuns in limba maghiara intrebarilor pe care jurnalistii care il asteptau la Parchet i le-au adresat in legatura cu acuzatiile aduse.

Dosarul pe numele lui Csibi Barna a fost deschis in 15 martie de Parchetul Tribunalului Harghita, care s-a autosesizat in acest caz si a declansat cercetarile pentru instigare la discriminare.

Csibi Barna urma sa fie audiat, miercuri, la Parchetul Tribunalului Harghita, insa in cursul diminetii, procurorii au anuntat ca nu mai fac nicio declaratie pe aceasta tema "pentru buna desfasurare a cercetarilor".

De asemenea, Csibi Barna va fi audiat, joi, in Comisia de Disciplina a Directiei Finantelor Publice (DGFP) Harghita, unde este functionar din 2005.

Csibi Barna, functionar public la Directia Generala a Finantelor Publice Harghita, a solicitat, saptamana trecuta, autorizatie de la Primaria Miercurea Ciuc pentru o manifestare dedicata Zilei Maghiarilor de Pretutindeni, menita sa aduca in atentia locuitorilor din municipiu istoria evenimetelor din 1848-1849.

El a luat un manechin purtand pe figura o poza a lui Avram Iancu, pe care "l-a condamnat" si apoi l-a "spanzurat".

Ulterior, Csibi Barna a fost detasat pentru sase luni de catre presedintele ANAF, Sorin Blejnar, in Abrud, judetul Alba, orasul in care a urmat clasele elementare fostul revolutionar Avram Iancu.

De asemenea, seful Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Harghita, Kedves Imre, declara ca "detasarea va intra in vigoare de luni si are o durata de o jumatate de an".

Primarul din Abrud, Tiberiu Ratiu, a declarat ca in ultimele zile, dupa ce s-a decis ca Csibi Barna sa fie detasat la Abrud, "s-au inflamat spiritele pe plan local" si mai multi cetateni si-au exprimat nemultumirea fata de aceasta decizie.

Primarul a adaugat ca a convocat, la solicitarea locuitorilor din oras, o sedinta informala de urgenta a Consiliului Local la care au luat parte consilieri locali, reprezentanti ai unor organizatii non-guvernamentale, precum si zeci de locuitori din Abrud, Rosia Montana, Bucium si Ciuruleasa.

In paralel, reprezentantii mai multor organizatii din Abrud au anuntat, duminica seara, ca au inceput o campanie de strangere de semnaturi prin care doresc ca Csibi Barna sa fie declarat "persona non grata" in Abrud.

De asemenea, in ultimele doua zile, in localitatile Abrud si Campeni au avut loc mitinguri ale localnicilor care au cerut ca Csibi Barna sa nu fie detasat la Abrud.