Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) dezbate miercuri sesizarea formulata de 112 deputati PNL si PSD privind legea de modificare a Codului muncii, adoptata prin angajarea raspunderii Guvernului. Uniunea Social Liberala a depus in urma cu o saptamana sesizarea la Curtea Constitutionala a Romaniei in legatura cu neconstitutionalitatea prevederilor Legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 53/2003 privind Codul muncii, scrie Agerpres.

"Textul sesizarii critica in prima parte modul abuziv in care din nou Guvernul a inteles sa-si angajeze raspunderea pe un proiect de lege care va influenta in viitor foarte serios viata romanilor, evitand din nou dezbaterile parlamentare", declara, pe 17 martie, liderul deputatilor PSD, Mircea Dusa.

Potrivit acestuia, in partea a doua a sesizarii, se critica proiectul de lege pe fond, vizavi de articolele din Constitutie referitoare la dreptul muncii, dreptul la timpul de odihna, dreptul la concediu, dreptul la salarizare, dreptul de a se asocia si dreptul la greva.

Totodata, s-a avut in vedere articolul din Constitutie care se refera la faptul ca statul trebuie sa asigure un trai decent tuturor cetatenilor.

Presedintele CCR, Augustin Zegrean, crede ca noul Cod al muncii nu prezinta riscuri constitutionale. In 12 martie, acesta a declarat, pentru Agerpres, ca nu crede ca noul Cod al muncii ar prezenta riscuri de natura constitutionala. Intrebat daca sunt riscuri constitutionale privind proiectul Codului muncii, el a raspuns:

"L-am citit cu mare atentie. Cred ca nu sunt, desi nu pot sa ma pronunt, inca n-am fost sesizati. S-ar putea sa fim sesizati, nu cred ca sunt si nici nu cred ca este o modificare atat de radicala cat sustin unii vorbitori prin presa".

Premierul Emil Boc si-a angajat raspunderea in fata Parlamentului saptamana trecuta pe noul Cod al muncii, iar motiunea de cenzura depusa de opozitie a fost respinsa, actul normativ considerandu-se astfel adoptat.